Joe Biden a confirmat. Racheta care a ucis doi oameni, în Polonia, aparține Ucrainei (VIDEO)

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie. Afirmaţatia vine după ce președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat că explozia unei rachete într-un sat aflat lângă granița cu Ucraina a fost un incident izolat și că nu sunt încă dovezi concludente cu privire la cine a lansat-o.

16 nov. 2022, 12:00
Joe Biden a confirmat. Racheta care a ucis doi oameni, în Polonia, aparține Ucrainei (VIDEO)

Update, 12:10

Președintele Joe Biden ar fi informat NATO că racheta care a căzut în Polonia, care a provocat moartea a două persoane, a fost o rachetă de apărare antiaeriană ucraineană, informează Reuters, care citează o sursă din cadrul NATO.

 

Știrea inițială, 08:35

 

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a declarat că este puțin probabil ca rachetele să fi fost lansate din Rusia, după traiectorie.

„Mă voi asigura că vom afla exact ce s-a întâmplat… Apoi vom decide care e următorul pas”, a declarat Joe Biden.

Biden a declarat că există informaţii care contrazic presupunerile că racheta care a provocat o explozia soldată cu moartea a două persoane în satul Przewodow din estul Poloniei a fost trasă din Rusia.

„Există informații preliminare care contestă acest lucru.

Nu vreau să spun asta până când nu investigăm complet. Dar este puțin probabil, după liniile de traiectorie, ca rachetele să fi fost trase din Rusia, vom vedea”, a mai spus Joe Biden.

Preşedintele american a subliniat că investigaţiile asupra incidentului sunt în desfăşurare.

Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat”, a spus Biden.”Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)„, a asigurat el.

În momentul în care lumea se adunase la G20 pentru a îndemna la dezescaladare, Rusia a ales să escaladeze în Ucraina„, a mai declarat Biden

Citeşte şi: Polonia, lovită de rachete ruseşti. Sunt doi morţi şi răniţi, primele imagini. Reuniune CSAT, se aşteaptă reacţia NATO

 

Ipoteză-surpriză. AP: Racheta care a lovit Polonia a fost lansată de forţele ucrainene împotriva unei rachete ruseşti

Trei demnitari americani au afirmat sub rezerva anonimatului, pentru Agenţia Associated Press, că în baza evaluărilor preliminare, rachetele care au ajuns în Polonia a fost lansată de forţele ucrainene asupra uneia ruseşti, care a vizat teritoriul ucrainean în timpul atacului de marţi.

Citeşte şi: Mobilizare masivă în NATO. Decizia lui Jens Stoltenberg, după tragicul incident din Polonia

 

Ministrul de Externe de la Kiev susține că sunt doar conspirații

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe al Ucrainei, susține că ipoteza rachetelor ucrainene care au ajuns pe teritoriul polonez reprezintă doar o „conspirație” diseminată de ruși.

„Rusia promovează acum o teorie a conspiraţiei conform căreia ar fi fost o rachetă a apărării aeriene ucrainene care a căzut pe teritoriul Poloniei. Ceea ce nu este adevărat. Nimeni nu ar trebui să creadă propaganda rusă sau să îi amplifice mesajele”, a scris pe Twitter ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.

 

Iohannis și Ciucă, primele reacții după evenimentul nefericit din Polonia, în urma căruia au murit doi oameni

 

În România, imediat după ce evenimentul a fost mediatizat, Administrația Prezidențială și Guvernul României au reacționat. Cele două instituții și-a exprimat solidaritatea cu polonezii.

„România este în deplină solidaritate cu prietenul și aliatul nostru Polonia în urma informațiilor îngrijorătoare legate de exploziile de pe teritoriul său.

Suntem în contact cu partenerii și aliații noștri. #SuntemNATO”, a declarat Klaus Iohannis.