Avertismentul lui Kelemen Hunor, pe fondul crizei energetice: „Nu-i putem salva pe toți”

Vicepremierul UDMR, Kelemen Hunor, a vorbit marți, 27 septembrie, despre criza din energie și măsurile pe care executivul are în plan să și le asume. 

27 sept. 2022, 23:54
Avertismentul lui Kelemen Hunor, pe fondul crizei energetice: „Nu-i putem salva pe toți”

În cazul IMM-urilor, situația e delicată, a transmis Kelemen Hunor. Oficialul de la Palatul Victoria a avertizat că Guvernul nu va putea ajuta toate companiile românești. Totodată, UDMR-istul a ținut să precizeze că nu se va pune problema de raționalizare, în ciuda mesajelor tăioase de la Comisia Europeană.

„Nu există un astfel de scenariu. Nu există raționalizare.

Și noi, si colegii din coaliție am fi dorit să salvăm pe toți. Nu va fi posibil. De ce sa mințim? De ce să nu spunem adevărul? De exemplu, Azomureș, nu putem salva. Nu exista bani publici pentru a salva acest sector. Din păcate, au oprit și alții fabricile de îngrășăminte artificiale”, a transmis Kelemen Hunor, la Antena 3.

 

Ce se întâmplă, de fapt, la Azomureș

În cazul Azomureș, situația este extrem de gravă. Purtătorul de cuvânt al companiei, Ovidiu Maior, a anunțat de curând o nouă reducere a activității.

„Din păcate, anul acesta am funcționat două luni și jumătate, iar în acest moment suntem cu producția oprită complet; 225 de colegi sunt afectați în mod direct, pentru ei am identificat două soluții: una dintre ele era detașarea către alte platforme din Târgu Mureș sau din județ, o parte din ei au acceptat și rămân salariați Azomureș, iar ceilalți sunt în șomaj tehnic.

Producția este oprită complet, mentenanța s-a redus cu 30%, pentru că trebuie să pregătim instalațiile pentru sezonul rece, mai ales pentru că targetul nostru este ca oricând va fi posibil din punct de vedere economic, să repornim 50% din activitate. Gândiți-vă că în această perioadă ne pregăteam pentru campania de primăvară în mod normal”, a precizat Ovidiu Maior.