Polonia sare în Apărarea Ungariei. Acuză Comisia Europeană că inventează probleme pentru a forța îndepărtarea Guvernului Viktor Orban: „Ne vom opune cu toată forța!”

Solidaritate în statele cu guverne conservatoare. Polonia și Ungaria își consolidează poziția în fața Comisiei Europene, condusă de către Ursula von der Leyen. Guvernul de la Varșovia a sărit în apărarea executivului de la Budapesta. 

21 sept. 2022, 12:24
Polonia sare în Apărarea Ungariei. Acuză Comisia Europeană că inventează probleme pentru a forța îndepărtarea Guvernului Viktor Orban: „Ne vom opune cu toată forța!”

Acuzații dure la adresa Comisiei Europene. Guvernul de la Varșovia nu se mai ascunde și acuză oficialii de la Bruxelles de intenții imorale. Piotr Wawrzyk, ministrul adjuct de Externe al Poloniei, a acuzat Comisia Europeană că-și dorește îndepărtarea Guvernului condus de către Viktor Orban, ales democratic de popor în 2022, printr-o victorie detașată.

Potrivit oficialului Guvernului Poloniei, Comisia Europeană creează anumite diversiuni cu scopul îndepărtării Fidesz de la putere. Printre acestea se numără: critici la adresa justiției din Ungaria, îngrijorarea Bruxellesului cu privire la incapacitatea maghiarilor de a gestiona inteligent fondurile din PNRR. Astfel, Comisia Europeană încearcă să dea o lecție Ungariei, prin a descuraja restul statelor care își doresc să nu se supună în totalitate ordinelor Ursulei von der Leyen, a subliniat oficialul de la Varșovia.

 

Suveraniștii din Europa iau atitudine. Polonia, avertisment la adresa Comisiei Europene

 

De asemenea, premierul polonez Mateusz Morawiecki a pus piciorul în prag și a transmis că țara sa nu va accepta ca instituțiile europene să priveze Ungaria de fondurile UE.

În ultimele luni, acuzațiile Bruxellesului la adresa Poloniei și a Ungariei au devenit din ce în ce mai stridente.

„De aici vedem că avem de-a face cu un fel de argumente artificiale”, a declarat premierul Piotr Wartzyk, pe fondul îngrijorărilor exprimate de „guvernul european”, în legătură cu proasta gestionare a banilor din PNRR, potrivit presei internaționale.

Duminică, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că țara sa se va opune cărui demers menit să lase Ungaria fără fonduri UE.

„Polonia se va opune cu toată forţa oricărui demers al instituţiilor europene care ar urmări să priveze de fonduri o ţară membră, în acest caz Ungaria, într-un mod complet neautorizat”, a declarat Morawiecki.