AVERTISMENTUL medicilor: 25% dintre românii cu tendinţe de suicid folosesc medicamente prescrise corect pe reţete

Un sfert dintre românii cu tendinţe de suicid folosesc medicamente prescrise corect pe reţete, dar care ajung să fie folosite în alt scop, medicii clujeni atrăgând atenţia asupra acestui pericol întâlnit îndeosebi printre tineri, care folosesc medicamentele şi pentru a se droga.

RomaniaTV.net
05 mai 2018, 16:13
AVERTISMENTUL medicilor: 25% dintre românii cu tendinţe de suicid folosesc medicamente prescrise corect pe reţete

Preşedintele Alianţei Române de Prevenţie a Suicidului (ARPS), Doina Cozman, a declarat, sâmbătă, la Cluj-Napoca, la conferinţa ”Riscul suicidar asociat utilizării produselor farmaceutice eliberate prin farmaciile comunitare”, că internetul este plin de reţete pe care tinerii le folosesc pentru a se droga.

„Adolescenţii pot să folosească fie medicaţia care li s-a prescris lor, asta în caz că au o afecţiune psihică, dar mai frecvent adolescenţii folosesc medicamentele pe care le găsesc în casă. De aceea vedem la adolescent comportament suicidar efectuat cu preparate pentru boli cardiovasculare sau foarte multe preparate antiinflamatorii şi, în special, preparatul care e folosit de adolescenţi cel mai mult este paracetamolul şi pe locul doi ibuprofenul. (…) Adolescenţii pot să folosească ceea ce se găseşte în casă, medicamente prescrise corect pentru diferite persoane adulte şi pentru patologia pe care aceştia o au. Atenţie familii, ţineţi-vă medicamentele sub supraveghere, atenţie la medicamentele din casă, la preparatele care se vând prea uşor şi care conţin opiozi. Marea majoritate folosesc aceste medicamente ca să se drogheze. Ei ştiu aceste lucruri pentru că internetul este plin de aceste reţete”, a spus Cozman.

Aceasta a semnalat şi faptul că există o serie întreagă de preparate farmaceutice care au componenţi opiozi, despre care adolescenţii, dar şi adulţii tineri, care au potenţial de dependenţă, ştiu că se vând de multe ori cu o reţetă simplă.

”Ştiu, în plus, să extragă codeina, de exemplu, care ştim că este un metabolic al morfinei. Dar de multe ori îşi fac aceste extracţii de preparat opioid din medicamentele care se vând foarte uşor prin reţete simple, albe, dar de multe ori pot să se intoxice. Fie voluntar, fie involuntar”, a subliniat Doina Cozman.

Preşedintele ARPS a susţinut că în farmaciile din România se găsesc multe preparate pe care adolescenţii le pot cumpăra prin intermediul unor reţete simple şi care conţin codeină, tramadol sau dextrometorfan.

„În România, dacă ne referim la metoda de comportament suicidar prin folosirea substanţelor medicamentoase, cele care se pot cumpăra din farmacii, cu circuit închis sau deschis, mai ales, pot să spun că această metodă este reprezentată de 25 la sută dintre cei cu comportament suicidar. De ce spun comportament suicidar? Pentru că de multe ori aceste persoane care ingerează substanţa bazându-se pe o ideaţie suicidară nu ajung să moară, deci comportamentul suicidar cuprinde şi tentativele, nu doar morţile”, a explicat Cozman. 

În România rata suicidului la adulţi este de 12 la 100.000 de locuitori, faţă de 30 de sinucideri la 100.000 de locuitori în ţări precum Rusia, Austria, Ungaria sau statele baltice.

La conferinţa „Riscul suicidar asociat utilizării produselor farmaceutice eliberate prin farmciile comunitare” au participat zeci de medici care au abordat teme precum „Intoxicaţia voluntară medicamentoasă la copii şi adolescenţi”, „Opioide, sedative, hipnotice, stimulente – doze terapeutice şi doze letale”, „Mesaje legate de sinuciderea medicamentoasă transmise prin internet”.v


loading...