Avertismentul medicului Radu Ţincu legat de îngheţatele retrase de pe piaţă: „Expunerea cu oxidul de etilenă este asociată frecvent cu apariţia unor forme de cancer”

Metro Cash & Carry România, Carrefour şi Auchan au anunţat luni că retrag de la comercializare şi de la clienţi mai multe tipuri de îngheţată produsă de compania poloneză Froneri, motivul fiind prezenţa oxidului de etilenă în aditivul utilizat - guma de carruba, potrivit anunţurilor postate pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

05 aug. 2021, 10:30
Avertismentul medicului Radu Ţincu legat de îngheţatele retrase de pe piaţă: „Expunerea cu oxidul de etilenă este asociată frecvent cu apariţia unor forme de cancer”

Noi loturi de îngheţată au fost retrase de la vânzare din mai multe supermarketuri din România. Produsele aveau un conţinut mare de oxid de etilenă, o substanţă care poate produce cancer.

„Astăzi la raft nu ar trebui să mai existe îngheţată în care să fie oxid de etilenă. La consumator a ajuns un procent extrem de mic, sub 1-2%”, a declarat Mihai Ponea, director General al Direcției Generale Siguranța Alimentelor.

Cei care au apucat să consume îngheţata contaminată cu oxid de etilenă riscă mari probleme de sănătate, spun medicii toxicologi.

„Din 2016 a fost pe lista substanţelor care pot produce cancer. Sunt asociate frecvent, expunerea cu oxidul de etilenă, cu apariţia unor forme de cancer, cum ar fi limfomul non-Hodgkin, sau a cancerului de sân. De asemenea, sunt studii care spun că afecteaza dezvoltarea neurologică a copiilor”, a precizat Radu Ţincu, medic toxicolog, pentru Antena 3.

Froneri Ice Cream România precizează print-o informare publicată pe site-ul ANSVSA că Froneri Polonia şi Froneri Franţa, în calitate de producători ai produselor enumerate mai sus, au fost informate de unul dintre furnizorii lor cu privire la o problemă de reglementare referitoare la un număr mic de loturi de ingrediente stabilizatoare pe bază de plante, utilizate în producţia sa de îngheţată şi care a afectat, de asemenea, un număr de producători, deoarece acesta este un ingredient comun utilizat la fabricarea îngheţatei.

Producătorul de îngheţată solicită clienţilor care au cumpărat dein produsele retrase să le returneze

Loturile respective de ingredient stabilizator depăşesc limitele legale permise de reglementările în materie pentru oxidul de etilenă. Stabilizatorii pe bază de plante utilizaţi de Froneri sunt livraţi ca un amestec de ingrediente stabilizatoare diferite şi sunt folosiţi în cantităţi extrem de mici în produsele noastre finite, astfel încât este considerat foarte puţin probabil să prezinte un risc pentru sănătatea consumatorilor.

„Producţia de bunuri care folosesc loturile afectate ale ingredientului stabilizator a fost oprită. Conform reglementărilor în vigoare, produsele afectate aflate sub controlul nostru au fost plasate în carantină, şi am început o campanie de retragere a acestora. Rechemarea priveşte exclusiv produsele din loturile enumerate mai jos cu datele de valabilitate aferente.

Toate celelalte produse ale Froneri Ice Cream România, diferite de loturile de mai sus nu sunt afectate. Sfaturi pentru consumatori: Ca parte a angajamentului nostru puternic de a asigura sănătatea şi siguranţa consumatorilor noştri vom continua să monitorizăm situaţia şi îi vom informa pe consumatori în mod corespunzător.

Froneri solicită consumatorilor să nu consume produsele din loturile mai sus menţionate, sfătuindu-i să le distrugă sau să le returneze la punctul de vânzare din care le-au achiziţionat. În cazul returnării, este necesară prezentarea bonului fiscal. Consumatorii sunt rugaţi să returneze produsul cu datele menţionate mai sus cel târziu până la data de: 09.08.2021. Pentru noi sănătatea şi siguranţa consumatorilor noştri rămân cele mai mari priorităţi”, spune şi producătorul.

Citeşte şi: O gospodină care cocea vinete şi-a speriat vecinii. Oamenii au crezut că e incendiu şi au sunat la 112