Avertismentul unui medic ATI: „România nu va rezista până la alegerile parlamentare. Este nevoie de un lockdown”

Numărul de cazuri COVID crește pe zi ce trece în România, ajungând la aproximativ 6.500 de cazuri în ultimele 24 de ore. Medicii români trag semnale de alarmă și susțin că este necesar un lockdown regional pentru a readuce situația pe linia de plutire.

RomaniaTV.net
29 oct. 2020, 14:01
Avertismentul unui medic ATI: „România nu va rezista până la alegerile parlamentare. Este nevoie de un lockdown”

Medicul primar ATI de la Spitalul de Stat de Urgență Floreasca, doctor Radu Țincu, susține că trebuie impus urgent un lockdown regional la nivelul zonelor cu focare, în special în București.

Citește și: BILANŢ CORONAVIRUS 29 octombrie. 6.481 de noi cazuri de Covid, cel mai grav bilanţ de la declanşarea pandemiei 

„Cu riscul de a supăra populația și autoritățile, în Capitală este nevoie de un lockdown pentru a diminua răspândirea virusului. Dacă tot susținem că luăm în calcul exemplele internaționale, Franța tocmai ce a anunțat intrarea în starea de urgență, chiar dacă este una mai „blândă” decât în primăvară”, a declarat dr. Țincu, pentru wall-street.ro.

Cadrul medical susține că România este în a două săptămână în care au fost impuse câteva restricții, iar efectele nu sunt vizibile. De exemplu, în Capitală, în ultimele 24 de ore, au fost raportate peste 1.100 de cazuri noi.

„Nu este deloc așa! Suplimentarea numărului de paturi de la începutul săptămânii trecute deja nu mai este valabilă. În acest moment, Spitalul Sf. Ioan devine spital suport COVID în întregime”, comentează medicul.

Avertismentul medicului ATI despre sărbătorile de iarnă

Docoturl Radu Țincu consideră că sunt necesare măsuri urgente, în caz contrar România nu va rezista până la alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

„E nevoie de responsabilitate și de măsuri corecte, adoptate la timp. Dacă va fi impus un lockdown regional, acesta va avea de 10 până la 16 zile să își demonstreze efectele. Nu putem să transformăm toate spitalele în unități suport COVID, pentru că ceilalți bolnavi nu vor mai avea unde să meargă”, a declarat acesta. 

Citește și: Primul caz de gripă cu virus gripal tip A, subtip H1, din acest sezon în România. Raportul INSP 

De asemenea, acesta a precizat că în maxim 12 zile toate paturile ATI din țară vor fi epuizate.

„Capacitatea națională de paturi ATI este de aproximativ 3.000 de paturi, dintre 2.300 sunt conectate la ventilatoare. Dacă vom continua cu ceea ce avem acum, în 10-12 zile vom epuiza toată capacitatea sanitară a României”, a explicat dr. Țincu.

Medicul ATI susține că sistemtul sanitar va ajunge curând la capacitatea maximă. În acest caz cetățenii trebuie să se comporte ca și cum ar fi impusă starea de urgență și să evite orice activitate de socializare.

„Sistemul sanitar va ajunge, în curând, la capacitate maximă. Trebuie să ne comportăm ca și cum ar exista deja o stare de urgență instituită și trebuie să evităm orice minimă activitate de socializare. La cât de serioasă este transmiterea comunitară acum, într-o zi s-ar putea să ne întâlnim nu cu una, ci zeci de persoane infectate cu noul coronavirus”, a conchis medicul.