AVERTIZARE DE CEAŢĂ în patru judeţe din ţară. Mai multe curse aeriene sunt anulate sau au întârzieri

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o avertizare nowcasting de ceaţă, valabilă în judeţe din Moldova şi Transilvania. Cinci curse aeriene sunt afectate din cauza ceţii pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca, unele fiind anulate, în timp ce altele au întârzieri cuprinse între 4 şi 14 ore, fiind vorba atât despre zboruri interne, cât şi externe. La Târgu Mureş, aeroportul este închis pentru aterizări.

RomaniaTV.net
20 nov. 2012, 06:09
AVERTIZARE DE CEAŢĂ în patru judeţe din ţară. Mai multe curse aeriene sunt anulate sau au întârzieri

Între orele 7.00 şi 12.00, pe spaţii extinse din judeţele Suceava, Botoşani şi local în judeţul Neamţ, inclusiv E85, se va semnala ceaţă care va determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri, izolat sub 50 de metri.

Între orele 6.00 şi 12.00, în zonele joase şi pe drumurile naţionale din judeţul Cluj, inclusiv municipiul Cluj-Napoca, se va semnala ceaţă care poate determina scăderea vizibilităţii sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri.

Sute de oameni au fost blocaţi şi marţi pe aeroporturi din cauza ceţii. La Târgu Mureş, aeroportul este închis pentru aterizări, iar la Cluj-Napoca mai multe curse internaţionale au fost anulate. Meteorologii au anunţat că ceaţa va persista şi în zilele următoare.

„Pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca cinci zboruri sunt afectate de ceaţă, unele fiind anulate, iar altele întârziate. Este vorba atât de curse interne, cât şi de curse externe, pe rute spre sau de la Bucureşti, Munchen, Zaragoza sau Viena„, au precizat reprezentanţi ai Aeroportului din Cluj, citaţi de Mediafax. Potrivit site-ului aeroportului clujean, cursa companiei Wizz Air care trebuia să decoleze spre Zaragoza la ora 6.00 va pleca la ora 10,30, cea a Tarom spre Bucureşti, programată să decoleze la ora 6.15, ar putea pleca la ora 14.35, fiind de asemenea întârziată cursa Tarom/ Austrian Airlines care trebuia să decoleze spre Viena la ora 9.05. La sosiri apare ca întârziată cursa Tarom de la Bucureşti, care trebuia să aterizeze la Cluj-Napoca la ora 8.40, şi anulată cursa de la Munchen a companiei Lufthansa, care ar fi trebuit să aterizeze la ora 00.25.

Centrul Infotrafic a anunţat că pe mai multe drumuri din ţară, mai ales din judeţele Cluj, Mureş, Alba şi Sibiu se circulă cu dificultate din cauza ceţii, care pe alocuri reduce vizibilitatea sub 50 de metri.

Având în vedere condiţiile meteo, şoferii trebuie să adopte o conduită preventivă pe toată durata deplasării pe drumurile publice. Este necesar să se ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum, iar fiecare manevră în trafic să se facă numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.

Poliţiştii recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege. În condiţii de ceaţă densă, trebuie folosite şi luminile de ceaţă.

De asemenea, în cazul rămânerii în pană, triunghiurile de presemnalizare trebuie aşezate la o distanţă mai mare de autovehicul, decât în condiţii normale.

Conducătorii de autovehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone au obligaţia de a purta echipament de protecţie-avertizare fluorescent-reflectorizant, atunci când execută intervenţii la vehiculul care se află pe partea carosabilă a drumului public.