Avertizarea specialiştilor! De ce este important să citim cu ATENŢIE etichetele alimentelor cumpărate

Specialiştii atrag atenţia că este important să citim etichetele produselor pe care le cumpărăm din magazine sau din supermarketuri. Este esenţial să citim cu atenţie valorile nutriţionale ale fiecărui aliment pentru a reduce riscurile unei îmbolnăviri şi a ne asigura că folosim doar produse de calitate.
Romania TV
28 mai 2019, 14:39
Avertizarea specialiştilor! De ce este important să citim cu ATENŢIE etichetele alimentelor cumpărate

Conform unor studii desfășurate în Europa, doar o treime dintre consumatorii europeni citesc informațiile nutriționale de pe etichetele produselor pe care le achiziționează. Asta deşi informarea despre produsele şi serviciile oferite de operatorii economici este cheia împotriva unor practici incorecte şi pentru eliminarea unor factori de risc pentru sănătatea noastră.

„Dacă are probleme de sănătate şi medicul de familie sau medicul specialist i-a recomandat să evite alimentele cu un conţinut ridicat de sare, consumatorul trebuie să se uite pe eticheta nutritionala și sa vadă ce cantitate de sare exista în acel produs. De asemenea dacă exista recomandări cu privire la evitarea produselor alimentare cu o cantitate mare de grăsimi saturate de asemenea consumatorul trebuie să se uite cu atenție pe declarația nutritionala și sa vadă dacă grasimile saturate din acel produs se incadreaza în recomandarea medicului specialist.”, declară Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori, potrivit A1.ro.

Printre cele mai importante informații care ar trebui regăsite pe etichetă în momentul cumpărării unui produs sunt valoarea energetică, cantitatea de grăsimi saturate, cantitatea de carbohidrați, în special zaharuri şi cantitatea de sare.

„Să ştiu ceea ce cumpăr. Vizavi conţinutul de carne şi celelalte ingrediente, după aceea tot ce înseamnă procente nutritive privind compoziţia respectivă. Discutăm de pâine, vorbim cu gluten, fără gluten. Discutam de procent de grăsime, discutăm de energie, discutam de calorii. Fiecare trebuie să ştie ce cumpără.”, a declarat Dragoș Frumosu, președinte Federația Sindicatelor din Industria Alimentară.

Unul dintre cei mai cunoscuţi factori de risc îl reprezintă aditivii alimentari, adică E-urile. Chiar dacă produsele vândute în Uniunea Europeană conţin aditivi care sunt verificaţi şi aprobaţi, se spune că „diferența dintre medicament și otravă o reprezintă doza”, afirmație valabilă și când vine vorba de alimente. E-urile pot face rău în funcție de cantitatea în care le consumăm și de modalitatea în care introducem în meniul nostru zilnic produsele care le conţin.

„Din păcate, mulți, foarte mulți consumatori, nu înțeleg declarația nutritionala pentru ca nu au fost educati. Din studiul realizat de comisia europeana a reiesit ca statul roman aloca 0,003 bani pentru educarea și informarea unui consumator.”, a spus și Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori.

„Haideti sa stabilim chiar si un criteriu. Daca avem mai mult de doua trei E-uri discutam de un produs conservat pe termen lung si care fara dubiu ca nu ne poate aduce niciun beneficiu nutritional.”, spune Florin Bălănică, nutriționist.

Porția recomandată nu este o cerință legislativă obligatorie, dar este o informație importantă pe care ar trebui să o căutam pe eticheta produselor pentru a avea o dimensiune asupra marimii acesteia.

„Găsim E-uri alimentare şi în mezeluri şi în produse lactate şi în conserve şi în legume şi fructe uneori care nu sunt cultivate şi crescute corespunzător şi atunci această cantitate cumulată reprezintă mai mult în unele situaţii decât poate să suporte un organism.”, declară și Dragoș Frumosu, președinte Federaţia Sindicatelor din Industria Alimentară.

Reducerea riscurilor este o preocupare tot mai des întâlnită în industrii dintre cele mai diverse, de la industria alimentară, textilă şi până la cea a tutunului. În acest sens se dezvoltă un portofoliu de produse care are scopul de a reduce posibilele efecte nocive la care ne expunem.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”