Val de ninsori, vijelii și frig în toată țara. Avertizate meteo cod portocaliu și galben

Vreme se răcește și vin ninsori în România. Meteorologii ANM au emis mai multe avertizări cod portocaliu și galben de vreme rea în weekend.

17 nov. 2023, 10:14
Val de ninsori, vijelii și frig în toată țara. Avertizate meteo cod portocaliu și galben

Meteorologii ANM au emis ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 17 noiembrie, ora 20 – 18 noiembrie, ora 08, când se așteaptă intensificări ale vântului, ninsori însemnate cantitativ și viscol la munte.

Citește și Iarna vine mai devreme decât ne-am fi așteptat! Prima ninsoare, în luna noiembrie. Weekend cu zăpadă viscolită la munte

”În zona Munților Banatului și în vestul Carpaților Meridionali va ninge local însemnat cantitativ (15…20 l/mp) și se va depune strat de zăpadă, iar mai ales în zona înaltă vor fi viteze de peste 60…70 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută.

În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h”, a transmis ANM.

Vor fi ninsori și în restul zonei montane, iar în dimineața zilei de sâmbătă (18 noiembrie) în estul Transilvaniei și în nordul Moldovei vor fi predominant ninsori.

De asemenea, a fost emisă AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN pentru intervalul 18 noiembrie, ora 08 – 19 noiembrie, ora 10, când sunt așteptate cantități însemnate de precipitații, ninsori și intensificări ale vântului.

În jumătatea estică a teritoriului și la munte vor fi precipitații însemnate cantitativ, local de 25…35 l/mp și izolat de peste 50 l/mp. Acestea vor fi sub formă de ninsoare la munte și predominant ninsori în cea mai mare parte a Moldovei și în sud-estul Transilvaniei unde se va depune strat de zăpadă, local consistent. În Dobrogea și în Muntenia vor fi ploi și trecător, în noaptea de sâmbătă spre duminică (18/19 noiembrie), pe arii restrânse lapoviță și ninsoare.
Vântul va prezenta intensificări în sud-vestul, estul și sud-estul teritoriului cu viteze de 55…65 km/h. În Subcarpații Moldovei și de Curbură, precum și la munte, temporar va fi viscol, iar rafalele vor depăși 60…80 km/h.

Pe parcursul zilei de duminică vântul va continua să aibă intensificări în sud-estul țării și la munte.

COD PORTOCALIU. Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 14– 19 noiembrie, ora 10
În intervalul menționat local în Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură vor fi intensificări susținute ale
vântului cu rafale de 80…110 km/h, va ninge și va fi viscol iar vizibilitatea va scădea sub 50 m.

COD PORTOCALIU. Interval de valabilitate: 18 noiembrie, ora 18– 19 noiembrie, ora 10
În sudul Moldovei, estul Munteniei și în Dobrogea vor fi intensificări susținute ale vântului cu rafale în general
de 85…90 km/h, iar în bazinul vestic al Mării Negre, de peste 100 km/h.

Citește și Urgia albă se abate asupra României! Aer polar, ninsori și ger în mai mult de jumătate din țară. ANM anunță care sunt zonele vizate

 

PROGNOZĂ SPECIALĂ PENTRU BUCUREȘTI

Vineri, începând cu ora 20, cerul va avea înnorări și temporar va ploua, iar vântul va sufla slab și moderat. Temperatura minimă va fi de 6…7 grade.

Sâmbătă, cerul va fi noros și va ploua (cantități de apă de 15…20 l/mp), iar în a doua parte a nopții, trecător vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va avea intensificări mai ales seara și noaptea cu rafale de 50…55 km/h. Temperatura maximă, mai coborâtă decât în ziua anterioară, se va situa în jurul valorii de 9 grade, iar cea minimă va fi de 2…3 grade.