Avertisment de la specialiști! Apele sunt contaminate cu droguri, iar peștii pot dezvolta dependență, fapt care afectează „ecosisteme întregi”

Cercetătorii de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții din Praga au descoperit că apele sunt contaminate cu substanțe interzise, ceea ce reprezintă un adevărat pericol pentru pești care pot dezvolta dependență.

07 iul. 2021, 20:46
Avertisment de la specialiști! Apele sunt contaminate cu droguri, iar peștii pot dezvolta dependență, fapt care afectează „ecosisteme întregi”

Cercetătorii, de la Universitatea Cehă de Științe ale Vieții din Praga, au investigat în ce măsură râurile contaminate cu substanțe interzise afectează comportamentul viețuitoarelor

Experții au supus unui experiment 40 de păstrăvi bruni. Peștii au fost puși, timp de opt săptămâni într-un rezervor de apă, care era contaminat cu aceeași cantitate de metamfetamină care a fost depistată în râurile de apă dulce.

Cercetătorii au supravegheat viețuitoarele și au căutat semne care ar fi indicat că păstrăvii devin dependenți de metamfetamină. Experții au oferit peștilor posibilitatea de a alege între apa care conține substanța interzisă sau apa limpede.

Păstrăvii care au au fost ținuți opt săptămâni în apa care conține metamfetamină au selectat apa care conține drogul.

Acest fapt a indicat specialiștilor că viețuitoarele sufereau de dependență, deoarece au căutat drogul atunci când acesta a devenit disponibil.

Echipa a constatat că peștii dependenți au fost mai puțin activi decât cei care nu au fost niciodată expuși la metamfetamină și au găsit urme de droguri în creierul lor până la 10 zile după expunere, relatează Antena3.

Cercetătorii din Tel-Aviv. Apă potabilă, obținută direct din aerul poluat

Cercetătorii

au analizat calitatea apei obţinută din vaporii atmosferici dintr-o zonă urbană în care există atât poluare industrială cât şi şantiere de construcţii, şi au ajuns la concluzia că această apă este potabilă. Testarea apei a fost făcută cu un instrument dezvoltat de compania israeliană Watergen, parteneră în cadrul acestui studiu.

Echipa de experţi de la laboratorul de hidrochmie al Universităţii din Tel Aviv a fost coordonată de cercetătorul Offir Inbar şi supervizată de prof. Dror Avisar, şeful Institutului Moshe Mirilashvili pentru Studii Aplicate asupra Apei. Ei au explicat că la nivel global există o criză în creştere a apei potabile şi că această criză necesită abordări inovatoare şi noi tehnologii pentru obţinerea apei potabile. Atmosfera terestră este o uriaşă resursă regenerabilă de apă, 98% din apa atmosferică aflându-se în stare gazoasă.

Conform lui Offir Inbar, nu au fost folosite în cadrul experimentului sisteme de filtrare sau de tratare a apei. Apa potabilă a fost direct obţinută din atmosferă. Cercetătorii au derulat o gamă largă de analize chimice ale apei şi au observat că în marea majoritate a cazurilor apa obţinută din atmosfera din zona Tel Avivului este potabilă, inclusiv în diferite anotimpuri şi în perioade diferite ale zilei.

Există însă şi factori care influenţează calitatea apei obţinute din aer.

„Studiul a arătat că direcţia vântului influenţează puternic calitatea apei, şi spre exemplu, atunci când vântul bate dinspre deşert am identificat în apă mai mult calciu şi sulf, substanţe provenite din praful deşertic. Însă, atunci când vântul bate dinspre mare, am identificat concentraţii mai ridicate de clor şi sodiu, substanţe care se găsesc în apa marină„, a precizat Inbar, citat de bioengineer.org.

„Mai mult decât atât, am descoperit că particularităţi ale aerului provenit din regiuni îndepărtate pot fi identificate în apa produsă. Spre exemplu, apa obţinută din aer provenit din Sahara este diferită de apa produsă din aer provenit din Europa„, a mai susţinut el.