Avioane de vânătoare americane au bombardat Marea Barieră de Corali

Avioane americane de vânătoare au lansat patru bombe neîncărcate în zona Marii Bariere de Corali, în Australia, în cadrul unei "lansări de urgenţă", au anunţat oficiali duminică, îndepărtând ideea oricărui risc pentru oameni sau mediu.

RomaniaTV.net
21 iul. 2013, 13:08
Avioane de vânătoare americane au bombardat Marea Barieră de Corali

Flota a VII-a a Statelor Unite a anunţat că două avioane de vânătoare de tip AV-8B Harrier au lansat marţi bombe asupra celebrei Mari Bariere, în largul coastelor statului Queensland. Acesta este cel mai mare recif de corali din lume, un sit care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, scrie Mediafax.

Zona aleasă pentru lansarea de urgenţă este îndepărtată de reciful de corali, cu scopul de a minimiza riscurile provocării unor daune recifului„, a anunţat Flota într-un comunicat.

„Este vorba despre o adâncime de 50 sau 60 de metri şi nu prezintă vreun pericol pentru traficul maritim”, se arată în comunicat.

Un purtător de cuvânt al armatei australiene a declarat pentru agenţia Australian Associated Press că bombele prezintă „riscuri sau ameninţări minime pentru oameni, mediul marin sau nave civile care trec prin zona recifului”.

Cele două avioane de vânătoare de tip Harrier urmau să lanseze bombele pe o insulă aflată în largul coastelor statului Queensland, dar nu au reuşit, deşi au încercat de mai multe ori. Având carburant puţin, piloţii au fost nevoiţi să lanseze aceste bombe în mare, a precizat Flota a VII-a.

Aproximativ 28.000 de militari australieni şi americani participă la exerciţiile „Talisman Saber”, în statul australian Queensland, care au început la 15 iulie şi se încheie la 5 august.