Avioanele militare ruse AMENINŢĂ EUROPA şi frontierele NATO. Răspunsul lui Putin

Zborurile avioanele militare ruse reprezintă o ameninţare la adresa aviaţiei civile europene, estimează secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, citat de agenţia rusă de presă Ria Novosti, citată de Agepres.

17 nov. 2014, 06:21
Avioanele militare ruse AMENINŢĂ EUROPA şi frontierele NATO. Răspunsul lui Putin

‘Forţele aeriene ruse şi-au intensificat zborurile de-a lungul frontierelor NATO.Problema este că piloţii ruşi de multe ori nu-şi deschid emiţătoarele, nu dezvăluie planurile lor de zbor şi nu sunt în contact cu controlorii de trafic aerian civili’, a declarat Stoltenberg, într-un interviu acordat ziarului Telegraph.

‘Acest fapt reprezintă un risc pentru aviaţia civilă şi este o problemă, având în vedere intensificarea activităţii din partea forţelor aeriene ruse’, a adăugat el.

Citeşte şi NATO a interceptat mai multe avioane militare ruseşti deasupra Mării Baltice

În acest context, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice a cerut Rusiei să respecte standardele de reglementare a zborurilor în spaţiul aerian european.

Ministerul rus al Apărării rus a declarat anterior că toate zborurile forţelor sale aeriene sunt efectuate în strictă conformitate cu reglementările internaţionale privind utilizarea spaţiului aerian deasupra apelor neutre, fără a se încălca graniţele altor state.

Reluarea zborurile aviaţiei strategice, răspuns la acţiunile SUA în apropierea graniţelor Rusiei

Rusia a reluat zborurile aviaţiei sale strategice drept răspuns la acţiunile Statelor Unite ale Americii în apropierea frontierelor ruse, a declarat preşedintele Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune german ARD, citat luni de Ria Novosti, potrivit Agerpres.

Toate exerciţiile au loc exclusiv în spaţiul internaţional, a insistat şeful statului rus, în cadrul acestui interviu. ‘Aplicaţiile noastre se desfăşoară exclusiv în apele internaţionale şi în spaţiul aerian internaţional’, a reiterat el, amintind că Rusia şi-a suspendat în 1992 zborurile aviaţiei sale strategice.

Citeşte şi NATO doreşte consolidarea apărării ţărilor scandinave şi baltice

‘În acelaşi timp, în decurs de mai mulţi ani, partenerii noştri americani au continuat zborurile de patrulare ale forţelor lor nucleare, la avioane mă refer aici, pe aceleaşi rute, inclusiv în apropierea graniţelor noastre. De aceea, acum câţiva ani, văzând că nimic nu se întâmplă şi un pas în întâmpinarea noastră nu se face, noi am reluat zborurile noastre strategice pe distanţe lungi’, a explicat el.

Moscova şi-a reluat zborurile cu bombardiere strategice, capabile să transporte arme nucleare, „pe bază permanentă” încă din 2007, la decizia preşedintelui Vladimir Putin.