Avioanele NATO au fost ridicate după ce Rusia a efectuat atacuri masive cu drone în vestul Ucrainei

Secretarul general al NATO Mark Rutte cere, la o conferinţă Chatham House, creşterea cu 400% a capacităţilor aeriene şi antirachetă ale Alianţei.
Filip Stan
09 iun. 2025, 17:03
Avioanele NATO au fost ridicate după ce Rusia a efectuat atacuri masive cu drone în vestul Ucrainei

Avioane NATO, ridicate de urgență după atacurile rusești de la granița cu Polonia. Comandamentul Operațional al forțelor armate poloneze a anunțat că măsurile adoptate urmăresc asigurarea securității regiunilor de graniță, care sunt expuse unui risc crescut.

Avioane NATO au fost ridicate pentru protejarea spațiului aerian din Polonia

În zorii aceleiași zile, întreaga Ucraină a fost plasată sub alertă de raid aerian. Forțele aeriene ucrainene au emis avertismente privind atacuri cu rachete și drone lansate de Rusia. Printre țintele vizate s-a numărat și capitala Kiev, unde unitățile de apărare antiaeriană ale Ucrainei au intervenit pentru a respinge loviturile. „Măsurile luate au ca scop asigurarea securității în regiunile de graniță expuse riscului”, a transmis Comandamentul Operațional al forțelor armate poloneze pe platforma X, potrivit The Guardian.

Pe fondul intensificării conflictului și al absenței progreselor în negocierile de pace, Rusia a anunțat că forțele sale au ajuns la marginea regiunii Dnipropetrovsk, situată în centrul-estul Ucrainei. Este pentru prima dată de la începutul invaziei când armata rusă pătrunde în această zonă, ceea ce semnalează deschiderea unui nou front. În același timp, trupele ruse au ajuns și la granița vestică a regiunii Donețk, conform informațiilor transmise de Ministerul rus al Apărării.

Forțele ruse sunt foarte aproape de Dnipropetrovsk

Potrivit unei hărți publicate de surse pro-ucrainene, forțele ruse sunt foarte aproape de Dnipropetrovsk, o regiune care număra peste trei milioane de locuitori înainte de izbucnirea războiului. În plus, trupele ruse avansează spre orașul Kostyantynivka, din Donețk, din mai multe direcții. Acest oraș are o importanță strategică ridicată, fiind un nod logistic vital pentru armata ucraineană. Reprezentanți ai armatei ucrainene susțin că obiectivul Rusiei este să creeze un cap de pod pentru un eventual atac asupra acestei localități.

Citește și: Moarte suspectă la vârful Rusiei. „A căzut de la fereastră” și a murit după operațiunea ucraineană „Pânza de păianjen“

În paralel, trupele ruse se apropie din nou de orașul Sumî, după ce în urmă cu trei ani au fost respinse din această regiune din nordul Ucrainei. În prezent, unitățile ruse sunt la o distanță de aproximativ 29 de kilometri de oraș, care se află la 320 de kilometri nord-est de Kiev. De asemenea, observatori independenți au confirmat revendicarea Rusiei privind recucerirea satului Loknia, care fusese eliberat de forțele ucrainene în timpul contraofensivei din primăvara anului 2022.

Moscova acuză Kievul că tergiversează schimburile de prizonieri de război

Pe lângă avansul militar, conflictul dintre Rusia și Ucraina capătă și o dimensiune diplomatică și umanitară, în special în ceea ce privește returnarea cadavrelor soldaților căzuți. Moscova acuză Kievul că tergiversează schimburile de prizonieri de război și returnarea a 12.000 de trupuri ale militarilor ruși. Ucraina respinge aceste acuzații, precizând că Rusia nu a transmis lista cu numele a peste 1.000 de prizonieri capturați care ar trebui eliberați.

Autoritățile ucrainene susțin că partea rusă încearcă să transforme acest subiect sensibil într-un instrument de manipulare politică și informațională. În ciuda acestor tensiuni, Ucraina declară că depune toate eforturile pentru a continua schimburile de prizonieri, în ciuda obstacolelor impuse de partea adversă.

Secretarul general al NATO Mark Rutte cere, la o conferinţă Chatham House, creşterea cu 400% a capacităţilor aeriene şi antirachetă ale Alianţei, ”mii de vehicule blindate şi tancuri suplimentare, milioane de obuze de artilerie în plus”

Secretarul general al NATO Mark Rutte urmează să ceară luni, la o conferinţă Chatham House, la Londra, o creştere cu 400% a capacităţilor apărării aeriene şi antirachetă ale Alianţei Nord-Atlantice, pentru a face faţă unei Rusii care ”seamănă teroarea din cer”, relatează AFP.

”Avem nevoie să facem un salt înainte în apărarea noastră colectivă (…). Adevătul este că pericolul nu va dispărea nici măcar odată cu sfârşitul Războiului din Ucraina”, urmează să declare Mark Rutte, potrivit unui comunicat, la acest eveniment al centrului de reflecţie Chatham House.

În vederea menţinerii unei descurajări şi unei apărări credibile, ”NATO are nevoie de o creştere cu 400% a apărării sale aeriene şi antirachetă”, urmează să spună el, înaintea summitului NATO de la Haga, prevăzut la 24 şi 25 iunie.

”Vedem în Ucraina cum Rusia seamănă teroare din cer, ne vom consolida, astfel, scutul care ne protejează spaţiul aerian”, urmează să sublinieze Mark Rutte, care urmează să fie primit luni de premierul Keir Starmer Downing Street.

Armata rusă a lansat o nouă ofensivă. Ce regiune vizează Putin și cum ar putea influența negocierile de pace

Această întâlnire intervine în timp ce preşedintele american Donald Trump le cere aliaţilor europeni şi Canadei să se angajeze să aloce cel puţin 5% din PIB apărării, altfel ameninţându-i că nu le va garanta securitatea.

Secretarul american al Apărării Pete Hegseth anunţa joi, la Bruxelles, că aliaţii se apropie de un acord asupra acestui obiectiv, care ar putea fi anunţat în mod oficial la summitul de la Haga.

”MII DE VEHICULE BLINDATE ŞI TANCURI SUPLIMENTARE”

Pentru a asigura succesul acordului, Mark Rutte a propus o cifră globală de 5%, însă ca o adunare a două tipuri de cheltuieli.

El urmează să anunţe luni că armatele NATO au ”nevoie de mii de vehicule blindate şi tancuri suplimentare, de milioane de obuze de artilerie în plus” .

Pe de altă parte, Mark Rutte va saluta noua strategie de apărare a Regatului Unit, prezentată în urmă cu o săptămână, care, în opinia sa, ”va consolida apărarea colectivă a NATO”.

Regatul Unit urmează să construiască până la 12 submarine nucleare de atac şi şase fabrici de muniţie, în vederea unei reînarmări a ţării, împotriva ”ameninţării” Rusiei, a anunţat premierul Keir Starmer.

DailyBusiness
Evaluare Națională. Luni, 23 iunie, peste 159.000 de elevi de clasa a VIII-a susțin proba scrisă la limba și literatura română
Spynews
Vedetele, hărțuite de fani obsedați. Mara Bănică și Cornel Păsat au povestit experiențele care i-au marcat: „Mi-a urmărit copilul”, „A apărut goală în fața mea”
Bzi.ro
Andreea Esca, cu un decolteu amețitor pe covorul roșu la TIFF! Știrista de la PRO TV a făcut furori!
Fanatik.ro
Barem limba română Evaluare Națională 2025. Cum se rezolvau subiectele și ce notă poți obține. Update
Capital.ro
Au declarat zi de doliu național. O mare stea a României s-a stins prea devreme: Ne plecăm fruntea în fața unei pierderi de neînțeles
Playtech.ro
Pensionare anticipată în 2025 pentru grupa a II-a de muncă. Ce condiții trebuie îndeplinite
DailyBusiness
Pescobar umblă cu caracatița vopsită prin Londra. Britanicii s-au arătat dezgustați de preparatele afaceristului: „Prima mușcătură a fost îngrozitoare. Are un gust oribil”
Adevarul
China dezvoltă prima tehnologie de război electronic cu 6G: Sistemul ar fi capabil să anihileze radarele avioanelor F-35 în câteva secunde
wowbiz.ro
Ți se face pielea de găină! Mama Teodorei Marcu, distrusă de durere la aproape 3 săptămâni de când și-a pierdut fiica. Ipostaza sfâșietoare în care a fost surprinsă femeia
Spynews
Evaluare Națională 2025. Ce subiecte au primit elevii la Limba și Literatura Română 
Spynews
Nu e doar frumoasă, e și gospodină! Rețeta Ramonei de la Neatza de salată de vinete / VIDEO 
Evz.ro
CNAIR repară Autostrada Soarelui în plin sezon. Restricții pe A2
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gimnasta cu aur pentru România la Jocurile Olimpice, luptă dură cu depresia: „Am ajuns aproape în comă”
kanald.ro
Evaluare Națională 2025: A fost publicat baremul oficial la Limba și literatura română!
Cancan.ro
Doliu în lumea influencerilor! O fostă concurentă a emisiunii ‘Bravo, ai stil!’ a murit răpusă de anorexie
Playsport.ro
Descoperire fără precedent la laserul de la Măgurele. Transformarea luminii în
Capital.ro
Taxă pentru mii de pensionari din România. Se va plăti obligatoriu: Trebuie să se înțeleagă...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată Diana Munteanu la 46 de ani. Imaginile cu fosta soție a lui Claudiu Niculescu au devenit virale
stirilekanald.ro
VIDEO Iranul a atacat baza aeriană a americanilor din Qatar. Rachete, lansate și asupra unei baze de trupe SUA din Irak
El este Marius, tânărul de 23 de ani care a murit după ce un autocar cu mai mulți copii s-a răsturnat pe A2. Doi minori sunt în stare gravă
MediaFlux
Ilie Bolojan a decis! Anunț din Parlament
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este „vrăjitoarea” cu prazul, a lui Cioloș, care va da ora exactă în diplomația românească