Avion cu energie solară, testat în largul coastei Mississippi. Este capabil să zboare în jurul globului fără să se alimenteze

În urmă cu ceva timp, respectiv anul 2016, un avion cu aspect ciudat, acoperit cu peste 17.000 de panouri solare, a arătat lumii o nouă viziune asupra zborului. Cu anvergura unui Boeing 747, dar cântărind doar cât un SUV, a înconjurat Pământul fără a consuma o picătură de combustibil!

27 mart. 2024, 17:55

Pentru cei ce nu știu, în anul 2019, avionul a fost cumpărat de Skydweller Aero, o companie aerospațială de ultimă generație americano-spaniolă, care își propune să transforme avionul în primul „pseudo-satelit” viabil comercial din lume, capabil să facă munca unui satelit în orbită, dar cu mai multă flexibilitate și mai puțin impact asupra mediului.

Citește și Germania trimite avioane de luptă în România pentru întărirea flancului estic al NATO

Astfel, lucrând dintr-un hangar temporar de pe Aeroportul Internațional Stennis, la doar 15 minute de mers cu mașina pe linia Louisiana-Mississippi, Skydweller Aero Inc. a testat un avion fără pilot cu anvergura aripilor care se întinde pe trei sferturi dintr-un teren de fotbal și, de altfel, compania promite că avionul va zbura continuu timp de 90 de zile sau mai mult folosind doar energia de la soare.

Avionul Skydweller, care seamănă puțin cu un planor gigant și care cântărește doar cât un camion Ford F-150, va zbura fără pilot sau echipaj uman la viteze de aproximativ 25 mph și la altitudini de până la 40.000 de picioare, transmit reprezentanții companiei.

Aeronava a fost arătată luni, în timpul unui eveniment media, care a atras atenția și asupra unuia dintre oficialii politici din Mississippi, inclusiv asupra guvernatorului Tate Reeves, dar și asupra ambilor senatori americani ai statului Magnolia.

Perspectiva este următoarea, oficialii Skydweller își imaginează o flotă de avioane alimentate cu energie solară, care zboară în misiuni lungi pentru supraveghere, recunoaștere și numeroase alte aplicații.

Oficialii politici prezenți luni au spus că își imaginează compania să devină o atracție pentru tehnologie, extinzându-se pe diferitele companii care își desfășoară deja comerțul în campusul întins al Centrului Spațial Stennis din apropiere.

„Demonstrează încă o dată că inovația are loc la Stennis”, a spus Reeves, potrivit Nola.com.

„Se întâmplă aici lucruri care nu se întâmplă nicăieri în lume”, a continuat acesta.

„Sediul central este în Oklahoma City, Skydweller Aero, situat la Stennis Internaional, o instalație a cărei pistă este vizibilă de pe autostrada Interstate 10 din apropiere din comitatul Hancock, promițând o investiție de 15 milioane de dolari în plus față de cel puțin 36 de noi locuri de muncă”, a transmis Autoritatea de Dezvoltare din Mississippi.

„Pe lângă hangarul pe care l-a construit, compania privată a adus 40 de milioane de dolari în „inventar avansat de avioane alimentate cu energie solară”, a mai concis compania. Golful Mexic va fi un prim teren de testare.

CEO-ul Robert Miller a refuzat să intre în detaliile zborului de testare, dar a precizat faptul că lucrurile „au mers foarte bine”.

„Are capacități de schimbare a jocului”, a spus Miller.

„Imaginați-vă un avion care poate decola de pe Coasta de Vest, poate zbura către Marea Chinei de Sud și poate rămâne în aer timp de săptămâni după aceea”, a continuat Miller.

Skydweller Aero dezvoltă o nouă clasă de avioane fără pilot, bazându-se pe tehnologia existentă folosită de Solar Impulse 2, avionul alimentat cu energie solară din spatele primei circumnavigații istorice a globului folosind doar energie solară.

Skydweller a achiziționat acel avion în 2019 și a început să-l modifice pentru zbor fără pilot. Săptămâna aviației a raportat în februarie 2023 că Skydweller a efectuat primul zbor autonom.

Avionul a fost transportat cu un 747 la hangarul din Mississippi anul trecut, unde a fost reasamblat pentru teste mai ample.

Travis Vetter, inginer-șef al Skydweller, a spus că partea superioară a avionului este echipată cu 17.000 de celule solare. Aceste celule își petrec ziua colectând lumina soarelui, apoi stochează acea energie în bateriile care alimentează avionul.

Te-ar putea interesa și Slovacia anunţă că va trimite Ucrainei avioane de luptă MIG-29, dar şi parte dintr-un sistem de apărare

Marina SUA a oferit companiei un contract de 5 milioane de dolari pentru a demonstra utilizările zborului solar fără pilot, cum ar fi patrulele peste corpuri mari de apă.