Avion privat redirecţionat de autorităţile afgane care au crezut că în aeronavă se află şi vicepreşedintele ţării

Autorităţile afgane au redirecţionat un avion privat care urma să aterizeze în localitatea nordică Mazar-i-Sharif, pentru că presupuneau că la bord este şi vicepreşedintele Rashid Dostum, acuzat de ordonarea reţinerii şi torturării unui rival politic de la Kabul, relatează Reuters.

18 iul. 2017, 15:17
Avion privat redirecţionat de autorităţile afgane care au crezut că în aeronavă se află şi vicepreşedintele ţării

Dostum a plecat din ţară în luna mai, pentru a primi tratament medical în Turcia. Însă, acesta a fost vizat în ultimele luni de acuaţii grave, potrivit cărora a ordonat reţinerea şi torturarea unui rival politic de la Kabul.

De asemenea, acţiunile vicepreşedintelui afgan au fost condamnate de către aliaţi importanţi ai regimului de la Kabul, inclusiv de către Statele Unite.

Rashid Dostum a negat toate acuzaţiile, fiind cunoscut drept un puternic lider de etnie uzbecă şi cu decenii de experienţă pe scena politică agitată şi în războaiele din Afganistan.

Forţele de securitate afgane au declarat, sub protecţia anonimităţii, că au redirecţionat un avion privat cu şapte ingineri turci, care urma să aterizeze luni după-amiază pe aeroportul din localitatea Mazar-i-Sharif. Autorităţile au ordonat avionului privat să se îndrepte spre Kabul, după ce au primit informaţii că Dostum încearcă să intre în Afganistan. Însă, avionul privat a aterizat în Turkmenistan.

Un reprezentant al partidului vicepreşedintelui a negat că acesta a încercat să intre pe furiş în Afganistan, susţinând că un invitat al guvernatorului provincial Atta Mohammad Noor urma să aterizeze în Mazar-i-Sharif, dar aeronva sa a aterizat din cauza unor probleme tehnice în Turkmenistan.

”Dacă Generalul Dostum vrea să se întoarcă în Afganistan, atunci nicio putere nu-l poate opri, pentru că el este vicepreşedintele Afganistanului”, a declarat vicepreşedintele formaţiunii Junbish, Shujauddin Shuja.

Dostum este principalul lider al minorităţii uzbece, care reprezintă 9% din populaţia Afganistanului.