Avionul dispărut în Asia: Primele informaţii despre unul din bărbaţii cu paşaport furat FOTO

Una dintre cele două persoane care călătoreau cu un paşaport furat în avionul dispărut sâmbătă în Asia este un bărbat tânăr, iranian, care nu ar avea legături cu terorismul, a precizat poliţia malaeziană.

11 mart. 2014, 08:05

UPDATE 11:40 –  Echipele de căutare şi de salvare investighează vestul peninsulei Malaeziei, în Strâmtorile Malacca, pornind de la teoria că avionul ar fi încercat să se întoarcă pe aeroportul din Kuala Lumpur.

Malaysian Airlines a declarat marţi că avionul a trecut prin operaţiuni de verificare şi întreţinere cu mai puţin de două săptămâni înainte de dispariţia sa de pe 8 martie. Avionul avea peste 53.000 de ore de zbor şi era echipat cu sisteme de monitorizare continuă.

Autorităţile cred că tânărul de 19 ani Pouria Nur Mohammad Mahrdad voia să ajungă în Germania, unde spera să ceară azil.

Zborul Malaysia Airlines MH370 a dispărut sâmbătă la puţin timp după ce plecat de la Kuala Lumpur. La bord se aflau 239 de persoane.

Tânărul iranian era una dintre cele două persoane care călătoreau cu un paşaport furat la bordul aeronavei. Experţii spun că prezenţa lor în avion este o problemă de siguranţă, dar este destul de întâlnită în regiunea privită ca un adevărat centru al imigraţiei ilegale.

Inspectorul şef de la poliţia malaeziană, generalul Khalid Abu Bakar, a spus că tânărul iranian nu făcea parte, cel mai probabil, dintr-un grup terorist, adăugând că autorităţile sunt în legătura cu mama acestuia, în Germania, care îl aştepta să sosească la Frankfurt.

Declaraţiile autorităţilor susţin informaţiile transmise de BBC, potrivit cărora un tânăr iranian din Kuala Lumpur spunea că este coleg de şcoală cu unul din bărbaţii care s-au urcat la bordul avionului cu un paşaport furat. Acesta spunea că prietenul său, împreună cu un alt iranian care folosea şi el un paşaport furat, sperau să locuiască în Europa.

Poliţia nu a terminat încă cercetările legate de celălat bărbat cu paşaport furat.

Biletele celor doi pasageri care călătoreau cu pașapoarte false au fost cumpărate în același timp, după cum indică seriile biletelor, și au fost comandate în Iran prin două agenții de voiaj din Thailanda, au informat surse oficiale thailandeze, citate de Agerpres.

Biletele au fost achiziționate cu 48 de ore înainte de zbor, la agenții din localitatea turistică Pattaya (est de Bangkok), potrivit presei thailandeze. Cei doi pasageri s-au îmbarcat sub identitățile false — cea a italianului Luigi Maraldi și cea a austriacului Christian Kozel, ale căror pașapoarte au fost furate în Thailanda în 2013, respectiv 2012.

Autorităţile au precizat că verifică probabilitatea ca avionul să se fi întors din drum, în încercarea de a ateriza pe alt aeroport.

Cele patru teorii ale dispariţiei avionului, cercetate de experţi sunt: act terorist, sabotaj, probleme psihologice ale echipajului sau pasagerilor şi probleme personale ale echipajului sau pasagerilor.

Citeşte şi Zece sateliţi ai Chinei, repoziţionaţi pentru a localiza Boeingul companiei Malaysia Airlines