Avionul lui Ceaușescu, donat de un american Muzeului Aviației Române

Singurul avion de pasageri construit în România – ROMBAC 1-11, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, a fost donat în această dimineață, miercuri, 28 iulie, Muzeului Național al Aviației Române.

28 iul. 2021, 15:35
Avionul lui Ceaușescu, donat de un american Muzeului Aviației Române

Avionul lui Ceaușescu, donat de un american Muzeului Aviației Române. Piesa de colecție a fost salvată de la casare de un veritabil colecționar, pasionat de tehnică. Proprietarul, cetățeanul american Brian Hyndman, a cedat aeronava în mod gratuit, sub forma unui contract de sponsorizare, Muzeului Naţional al Aviaţiei Române.

Avionul lui Ceaușescu, donat de un american Muzeului Aviației Române

Prin actul de donație, adjudecatarul își exprimă intenția de a conserva piesa istorică, de a o alătura modelelor iconice care au jucat un rol important în istoria lumii, dând posibilitatea intrării în familia valorilor tehnice recunoscute pentru industria aeronautică.

Brian Hyndman a dat 120.000 de euro pentru avion, în luna mai a acestui an, în cadrul Licitației de Eleganță, la un eveniment organizat de Casa de Licitații A10 by Artmark, care a oferit platforma de licitație și suport logistic pentru adjudecarea aeronavei ROMBAC 1-11.

ROMBAC 1-11 sau Rombac One-Eleven a fost primul avion de pasageri cu reacție produs în România. Aeronava a fost construită la Întreprinderea de Avioane București, după licența avionului englez mediu curier BAC 1-11, produs între anii 1963-1982 de compania British Aircraft Corporation.

Aparatul are o lungime de 32,6 metri și o anvergură de 28,5 metri și poate transporta 119 pasageri. Propulsia este asigurată de două turboventilatoare cu dublu flux Rolls-Royce, care generează o forță de împingere de 6.000 kgf. Aeronava poate atinge o viteză maximă de 870 km/h și are o autonomie de 3.500 km.

Dată fiind însemnătatea avionului pentru istoria tehnică a României, aparatul a fost clasat în patrimoniul cultural național mobil, categoria tezaur.

Evenimentul de predare-primire a piesei de colecție a avut loc pe platforma Aeroportului Internațional Henri Coandă, în incinta Bazei 90 Transport Aerian în prezența reprezentanților Muzeului Național al Aviației Române, membrilor Casei de Licitații A10 by Artmark, dar și a lichidatorului judiciar care a gestionat patrimoniul ROMAVIA.

Avionul prezidențial Super One-Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale lui Nicolae Ceaușescu, s-a înscris în Top 10 cele mai bine vândute public, în licitație, loturi de artă sau obiecte de colecție pe piața internă în semestrul I al anului 2021.

Citeşte şi: Licitație spectaculoasă. Limuzina și avionul prezidențial ale lui Nicolae Ceaușescu au fost vândute. Care a fost prețul de achiziție. Galerie foto