Licitație spectaculoasă. Limuzina și avionul prezidențial ale lui Nicolae Ceaușescu au fost vândute. Care a fost prețul de achiziție. Galerie foto

O licitație spectaculoasă a avut loc joi seară la București, unde limuzina și avionul prezidențial ale lui Nicolae Ceaușescu au fost vândute la valoarea a patru apartamente.

28 mai 2021, 22:28

O licitație spectaculoasă a avut loc la București, joi seara, în cadrul căreia au fost vândute limuzina și avionul prezdențial ale lui Nicolae Ceaușescu. Avionul folosit de dictatorul României a fost achiziționat de o persoană din străinătate, iar limuzina în care Ceaușescu se deplasa a intrat în posesia unui român.

Avionul prezidențial al lui Nicolae Ceaușescu era un ROMBAC 1-11, fabricat integral în România. Țara noastră a fost primul stat comunist după Uniunea Sovietică care a deținut o flotă de aeronave comerciale cu reacţie. Nouă astfel de avioane au fost fabricate în țara noastră la Turbomecanica, acestea aveau integrate motoare Rolls Royce.

România nu a mai produs de atunci avioane de linie, iar piloții care au zburat cu aceste aeronave au declarat că au fost construite într-o manieră cu totul inovatoare.

„Am fost şi sunt îndrăgostit de aceasta aeronavă, acest tip de avion. Nu numai că este frumos, a avut nişte soluţii de avangardă. Prima aeronavă care a avut acest sistem stol protection, protecţie la angajare”, a declarat pilotul, Gheorghe Mirica.

Avionul lui Nicolae Ceauşescu, Super One Eleven, a fost adjudecat pentru o sumă care se ridică la valoarea a două apartamente cu două camere.

„Avionul presidențial Super One Eleven, folosit pentru zborurile oficiale ale preşedintelui Nicolae Ceauşescu, anul 1986. Licitaţia începe de la 25,000 de euro. O dată, de două ori, de trei ori, 120,000 şi adjudecat”, a afirmat Dragoș Mihăilă, comisar de licitație.

Licitație, avionul folosit de Iliescu după Revoluție vândut la prețul unui apartament de lux

O altă aeronavă care s-a vândut în cadrul licitației, a fost avionul prezidențial folosit de Ion Iliescu după Revoluție. Aeronava s-a vândut la valoarea unui apartament de lux.

„Avionul presidential Negreşti, folosit pentru zborurile oficiale ale preşedintelui Ion Iliescu, 1989. Preţul de pornire de 25,000 de euro. Atenţie, 165,000 euro pentru Negreşti şi felicitări! Adjudecat!”

Avioanele licitate se află în stare foarte bună, au foarte puține ore de zbor la bord și sunt considerate parte a patrimoniului naţional cultural mobil şi sunt clasate la categoria tezaur.

„Avionul prezidenţial care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu a intrat în colecţia unui colecţionar străin, care este pasionat de România şi de istoria ţării noastre. Iar avionul presidential al lui Ion Iliescu a intrat în posesia unui colecţionar român pasionat de industria aeronautică”, a declarat Alina Panico, PR la casa de licitație.

Licitație, limuzina lui Ceaușescu era un cadou de la șahul Iranului

În cadrul licitației s-a mai vândut limuzina care i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu, un automobil, modelul PAYKAN, fabricat în Iran şi primit cadou de Ceauşescu de la şahul Iranului. Prețul de achiziție a fost 95,000 de euro.

Limuzina și aeronava prezidențială ale lui Nicolae Ceașescu s-a vândut la o sumă cumulată de peste 200.000 de euro, adica valoarea a patru apartamente de dimensiuni medii, notează StirileProTv.