Avionul malaezian dispărut: De ce pasagerii nu au folosit telefoanele mobile

A trecut peste o săptămână decât zborul MH370 al Malaysia Airlines a dispărut în timp ce se îndrepta de la Kuala Lumpur ctre Beijing, China. Căutarea avionului, acum parte dintr-o investigaţie criminală, se întinde pe mii de kilometri. Una din întrebările tuturor este de ce pasagerii nu şi-au folosit telefoanele mobile, dacă avionul a fost deturnat?
Alina Costache
18 mart. 2014, 18:46
Avionul malaezian dispărut: De ce pasagerii nu au folosit telefoanele mobile

Când teroriştii au preluat controlul asupra a patru avioane pe 11 septembrie 2001 şi le-au îndreptat către New York şi Washington, pasagerii şi însoţitorii de zbor disperaţi au început să sune acasă la familii, la compania aviatică şi la autorităţi. Dar când zborul Malaysia Airlines 370 şi-a schimbat ruta în mijlocul nopţii, deasupra Golfului Thailandei, a fost linişte. Din ceea ce au aflat investigatorii, nu au existat telefoane sau mesaje pe Internet sau alte forme de comunicare din partea pasagerilor din acel avion.

„Se fac încă verificări şi sunt milioane de înregistrări de procesat„, a declarat Ahmad Jauhari Yahya, directorul executiva al Malaysia Airlines.

Absenţa aparentă a oricărui mesaj din avion într-o eră a comunicaţiilor mobile a stârnit dezbateri printre piloţi, specialişti în comunicaţii şi alţii. Cei mai mulţi pasageri erau din China şi din Malaezia, unde telefoanele mobile se folosesc extrem de mult.

Există teoria că avionul zbura prea sus pentru ca electronicele personale să funcţioneze, iar alţii spun că pasagerii poate nu au încercat deloc să sune sau să trimită mesaje.

Potrivit radarului militar, avionul zbura extrem de sus imediat după ce s-a întors din drum – la circa 13.700 de metri, mai mult decât înălţimea maximă de 13.100 de metri reglementată pentru un Boeing 777-200. Apoi, avionul a coborât în timp ce traversa Malaezia peninsulară la 7.000 de metri, iar apoi a urcat la  8.900 de metri, unde a rămas în modul de croazieră.

Vincent Lau, profesor de electronică specializat în comunicaţii wireless la Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie Hong Kong, spune că altitudinea ar fi fost prea mare pentru ca pasagerii să se conecteze la staţiile de pe sol, chiar dacă telefoanele ar fi fost pornite în timpul zborului.

Avioanele deturnate pe 11 septembrie zburau foarte jos, către ţinte urbane, când pasagerii şi însoţitorii de zbor au sunat din aeronave. Un avion aflat la o altitudine precum cea a zborului 370 nu mai primeşte aproape deloc semnal de la staţiile terestre.

Mai mult, metalul din avion reduce semnalul celularelor. Dacă un pasager ar fi presat un telefon mobil pe o fereastră de plastic, cu o linie directă către un turn de telefonie, atunci este posibil să se fi realizat o conexiune chiar şi la o altitudine mare, întrucât plasticul nu blochează semnalele.

Multe avioane poartă telefoane folosind tehnologia radio sau prin satelit, iar aeronava Malaysia Airlines era echipată cu ele în clasa business. Avionul a continuat să trimită „ping”-uri către sateliţi la şapte ore după ce ar fi fost deturnată.

Aceste telefoane fac parte din sistemul de divertisment al avioanelor. Dacă cineva ar fi oprit în mod deliberat echipamentele de comunicaţii, ar fi oprit şi sistemul de divertisment pentru ca pasagerii să nu vadă pe hartă că zboară în direcţia opusă, a spus un expert în telecomunicaţii care a insistat să rămână anonim întrucât nu era autorizat să vorbească cu mass media. Dacă sistemul era oprit, nici telefoanele de la bord nu funcţionau.

Rudele unor pasageri spun că telefoanele lor sunau la câteva zile după dispariţia avionului. Experţii în telecomunicaţii spun că acest lucru nu înseamnă că telefoanele funcţionează – un ton de apel poate fi auzit în timp ce sistemul internaţional de telefonie caută telefonul şi încearcă să se conecteze la el. În plus, niciun pasager nu a răspus la telefon.

Investigatorii nu ştiu dacă cineva de la bordul avionului măcar a încercat să sune. Pasagerii devin rapid inconştienţi dacă avionul a fost depresurizat atunci când a urcat la o altitudine neobişnuit de mare, imediat după ce s-a întors din drum. Cine a deturnat avionul putea să oprească eliberarea măştilor de oxigen, iar în acest caz pasagerii ar fi murit în câteva minute. La o altitudine de 13.700 de metri, oamenii pot fi conştienţi fără un supliment de oxigen doar 9-15 secunde, în timp ce la 6.700 de metri pot fi conştienţi între 5-10 minute fără acel supliment.

Telefonia mobilă în vestul Chinei şi în nordul Kazakhstan este disponibilă aproape peste tot, aşa că oamenii se întreabă de ce nu a sunat nimeni dacă avionul s-ar fi dus înspre nord şi ar fi aterizat în siguranţă, în loc să zboare spre sud, peste Oceanul Indian, unde să rămână fără combustibil.

DailyBusiness
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Bzi.ro
Analiză stilistică și simbolică a Primului Cuplu din Stat, făcută de Vladimir Tătaru: George Simion sau Nicușor Dan?
Fanatik.ro
Alimentul din România pe care italienii, francezii și nemții se bat să-l cumpere. Străinii nu se uită la bani și sunt gata să plătească munți de euro. Se vinde uscat sau congelat
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A strălucit asemeni soarelui în teatru și în film. Faima ei a trecut granițele
Playtech.ro
Partenera lui Nicușor Dan are un job de top! Salariul pe care l-ar vrea oricine în România
DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Adevarul
Bomba despre originea COVID-19. Studiul exploziv care zdruncină teoria Chinei și rescrie începutul pandemiei
wowbiz.ro
Vești crunte despre fiul lui Ionel Ganea! Medicii au făcut anunțul cutremurător despre micuțul de doi ani, în urma accidentului de proporții, provocat chiar de tatăl lui. L-au resuscitat, a fost băgat în operație de urgență, dar ulterior...
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Spynews
EXCLUSIV. Imagini dureroase de la înmormântarea lui Mircea Cîmpeanu! Familia și vedetele își iau rămas bun | VIDEO
Evz.ro
Prețul la medicamente va exploda. Gaură mare în buzunarele românilor
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Culiță Sterp, implicat într-un accident pe autostrada. În ce stare se află artistul
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza. Ce se întâmplă în București, începând cu 20 mai 2025
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Obligatoriu pentru românii cu pomi în curte. Trebuie să anunți primăria cu 48 de ore înainte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Fiul lui Ionel Ganea se zbate între viață și moarte. Micuțul se află în comă indusă, iar medicii sunt rezervați: "Este ventilat mecanic"
Salariul minim crește din 1 mai 2025 și ajunge la 4.500 lei
MediaFlux
Bani în plus la pensie pentru românii care au muncit 10 ani în grupe de muncă! Cum se face de fapt calculul
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
”Străinii mi-au dezvăluit traumele de familie” – ce se întâmplă într-o ședință de constelații familiale