Avionul Spartan care trebuia să-i aducă în țară pe cei 41 de români din Cairo s-a stricat. UPDATE: Românii au ajuns în ţară sâmbătă noaptea

Aeronava a ajuns în Cairo, dar nu a mai putut decola spre România. Piloții români au depistat o problemă tehnică, înainte de decolare, dar problema s-a rezolvat.

11 nov. 2023, 15:30
Avionul Spartan care trebuia să-i aducă în țară pe cei 41 de români din Cairo s-a stricat. UPDATE: Românii au ajuns în ţară sâmbătă noaptea

UPDATE: Cei 41 de cetăţeni români şi membri de familie evacuaţi recent din Fâşia Gaza au sosit duminică dimineaţă în România, prin intermediul unui zbor realizat cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale.

Român salvat din Gaza: „Sunt cu soția și cinci copii. La început copiii au crezut că e o joacă, neavând o astfel de experiență. După câteva zile au realizat că moartea aleargă peste tot, că nu e nicio siguranță, avioanele nu fac diferența între civili și necivili, între vinovați și nevinovați. Se bombardează non-stop. Moartea ne înconjura din toate punctele de vedere. Am văzut bucăți de cadavre, copii morți pe străzi.”

„E o situație foarte grea, având în vedere că nu e curent, internet, apă. E foarte greu. A fost greu de supraviețuit, mai ales în ultimele patru zile. Eu mâncam brânză cu biscuiți, nu exista pâine.”, spune un altul.

 

Avionul Spartan care a fost trimis în Cairo pentru a-i aduce în țară pe cei 41 de români s-a stricat. Aeronava a ajuns în Cairo, dar nu a mai putut decola spre România. Piloții români au depistat o problemă tehnică, înainte de decolare, potrivit surselor Digi24, confirmate de MAE.

Armata a trimis un alt avion în Cairo, cu piese de schimb. Astfel, cei mai probabil românii vor ajunge în țară după miezul nopții. „Prioritatea noastră e ca cetățenii români evacuați să ajungă în siguranță în România. Astfel de situații apar, nu este nimic ieșit din comun. Obiectivul este aducerea cetățenilor români și membrilor de familie în siguranță în România. Grupul a fost evacuat în urmă cu câteva zile, au reușit să treacă prin punctul de trecere de la Rafah, au ajuns la Cairo, iar acum se vor îndrepta spre România, când toate condițiile vor fi îndeplinite. Colegii mei sunt în permanentă legătură cu ei, le acordă toată asistența și protecția consulară de care au nevoie”, a declarat Radu Filip, purtător de cuvânt MAE, la Digi24.

Începe evacuarea românilor din Fâșia Gaza. Peste 100 de cetățeni români au primit permisiunea să treacă în Egipt
Din primele informații, 17 dintre cei 41 români de pe listă sunt copii, iar cel mai mic are doar patru luni. Avionul militar a decolat în această dimineață de la Baza 90, din Otopeni. Este vorba despre un avion de transport Spartan, care se îndreaptă către Cairo. În jurul prânzului va ateriza în Egipt. Sunt deja pregătiți cei 41 de români scoși din Fâșia Gaza pentru a fi aduși înapoi în România.

Alți peste 50 de români şi familiile lor vor putea părăsi Fâșia Gaza. Premierul Ciolacu merge în Egipt
Ei au ajuns în Egipt acum două zile, au trecut prin punctul de frontieră Rafah și așteptau acest ajutor din partea Guvernului României, pentru a fi aduși în țară. În același timp, alți 107 români, care se află, în continuare, în Gaza așteaptă un răspuns. Ei se află la punctul de frontieră Rafah și așteaptă ca Egiptul să deschidă din nou punctul de trecere, pentru ca și ei să ajungă în Egipt și mai apoi în România.