Avocaţii cer retrimiterea dosarului lui Mitrea la DNA, pentru refacerea urmăririi penale

Avocaţii lui Miron Mitrea şi ai inculpaţilor din dosarul privind lucrările de la casa mamei fostului ministru au cerut vineri, la ICCJ, retrimiterea cauzei la DNA, pe motiv că anchetatorii nu ar fi respectat dispoziţiile impuse de instanţă la restituirea anterioară în vederea refacerii acestui caz.

10 ian. 2014, 15:23
Avocaţii cer retrimiterea dosarului lui Mitrea la DNA, pentru refacerea urmăririi penale

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat în discuţie, vineri, dosarul în care Miron Mitrea este acuzat, alături de Irina Paula Jianu, de fapte de corupţie în legătură cu renovarea casei mamei fostului ministru al Transporturilor, potrivit Mediafax.

Avocaţii lui Miron Mitrea şi ai celorlalţi inculpaţi din dosar au invocat mai multe excepţii, arătând că DNA nu ar fi respectat integral dispoziţiile judecătorilor ICCJ din decizia anterioară prin care s-a dispus retrimiterea cauzei la procurori pentru refacerea urmăririi penale, astfel că ar fi necesară o nouă restituire, pentru completarea directivelor anterioare ale instanţei.

În argumentarea acestei cereri, avocaţii au arătat, între altele, că procurorii DNA nu ar fi cerut aviz de la Camera Deputaţilor pentru extinderea cercetării penale cu privire la o nouă faptă în cazul lui Mitrea.

Procurorul prezent la şedinţa de judecată a cerut judecătorilor să respingă aceste excepţii, să constate că instanţa a fost legal sesizată de către DNA şi să dispună continuarea judecării procesului.

Instanţa supremă a stabilit să se pronunţe în cazul acestor cereri în 17 ianuarie.

În 25 octombrie, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat PSD, pentru luare de mită, instigare la fals material în înscrisuri oficiale şi uz de fals, ultimele două infracţiuni în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.

În acelaşi dosar a fost trimisă în judecată şi Irina Paula Jianu, fost inspector de stat şef adjunct la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), ulterior inspector general de stat în construcţii la ISC, pentru dare de mită în formă continuată, folosire cu rea credinţă a bunurilor societăţilor comerciale într-un scop contrar intereselor acestora, fals intelectual la legea contabilităţii, fals în înscrisuri sub semnătură privată, ultimele trei infracţiuni sub forma participaţiei improprii, în formă continuată.

De asemenea, Nicolae Popescu, arhitect şef al Primăriei Voluntari la data faptelor, este judecat în acest dosar pentru fals material în înscrisuri oficiale şi favorizarea infractorului, ambele în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită.