Avocatul Flavius Radu reacţionează la achitarea lui Robert Roşu: „Mai sunt mulţi în această situaţie şi care merită în al 12-lea ceas dreptate”

Avocatul Flavius Radu, implicat şi el în dosarul "Ferma Băneasa", ca reprezentant legal al unuia dintre acuzaţi, dar şi unul dintre participanţii la campania "Alături de Robert", iniţiată după condamnarea avocatului Robert Roşu, a scris pe Facebook o postare în care explică dedesubturile acestei cauze.
Filip Stan
24 nov. 2021, 10:04
Avocatul Flavius Radu reacţionează la achitarea lui Robert Roşu:

Flavius Radu spune că procesul şi condamnarea inculpaţilor din dosarul „Ferma Băneasa” au fost abuzive şi că au fost condamnaţi pe nedrept mai mulţi funcţionari publici, doar pentru a putea justifica sentinţele date numelor sonore din speţă, ca Remus Truică sau Prinţul Paul.

Condamnat inițial la cinci ani de închisoare, cu executare, avocatul Robert Roșu a fost încarcerat la finalul lunii decembrie 2020. Marţi, Robert Roșu a fost eliberat din închisoare și s-a făcut dreptate. Un complet de la Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în casație.

„Frică de dreptate sau dreptate de frică?

Anul trecut pe vremea asta așteptam pronunțarea în dosarul Ferma Băneasa. Deși toate semnele arătau abuzul ce urma să fie desăvârșit prin Decizia din 17 decembrie 2020, am asistat muți la ce se petrecea în sala de judecată, sperând pe de o parte că poate dreptatea și legalitatea va prevala și pe de altă parte să nu deranjăm prea tare „completul negru” pentru a nu se răsfrânge asupra clienților… Până la urma era despre viața și libertatea lor, iar nu a noastră, a avocaților… Până la un punct..

În 17 decembrie 2020, colegul nostru, Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional organizat și pentru complicitate la abuz în serviciu. Alături de el, nume sonore, condamnate la pedepse absurde pentru acuzații absurde. Printre ei, Remus Truică, Dan Andronic, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz și alții.

Toată lumea juridică a rămas mută pentru o clipă din cauza nedreptății ce fusese comisă.

Am arătat la acel moment un raționament matematic prin care dosarul nu avea cum să fie judecat de alt complet. Am arătat la acel moment cum s-a ajuns la execuția judiciară devenită subiect de presă internațională. Au urmat proteste masive ale avocaților, ale organizațiilor internaționale care blamau încălcarea dreptului la un proces echitabil și condamnarea avocatului Robert Roșu.

O mârșăvie judiciară, s-a spus…

Dar Robert Roșu nu a fost singura victimă a acestui proces. Alături de el au fost condamnați toți cei arătați și mulți alți oameni simpli, fără a fi vreo personalitate publică. De ce? Pentru că în lipsa condamnărilor acelor oameni nevinovați nu se puteau dispune condamnările numelor sonore.
Să mă explic… Funcționari publici care s-au bazat în activitatea lor pe niște hotărâri judecătorești definitive (dar nerecunoscute de Completul Negru) au fost condamnați pentru că au ținut seama de acele hotărâri judecătorești care arătau că Prințul Paul avea calitatea solicitată de legile retrocedărilor.
Cu alte cuvinte, victime colaterale ale unui război, în care nu a fost nicio clipă vorba despre dreptate, ci despre a distruge viețile, carierele și imaginile acelor oameni cu nume sonore.

Flavius Radu, despre cazul Ferma Băneasa: „Recursul în casație nu a făcut decât să îndrepte o nedreptate cruntă comisă cu un an în urmă”

Avocații s-au solidarizat când unul de-al nostru a căzut victimă acestui complot. Au țipat, au purtat banderole albe în semn de protest, au scris instituțiilor internaționale, iar vocea lor s-a făcut auzită. Răspunsurile organizațiilor internaționale au pus o presiune extremă pe sistemul judiciar din România. Presiune pentru ce? Presiune pentru dreptate.

Pe 23 noiembrie 2021 s-a făcut un dram de dreptate. Colegul nostru Robert Roșu e acasă cu familia lui, grație eforturilor susținute ale organismelor profesionale care au avut curajul să țipe despre abuzul comis iar completul care a decis admiterea recursului în casație nu a făcut decât să îndrepte o nedreptate cruntă comisă cu aproape un an în urmă. Presiunea cred că a fost enormă… Presiunea de a face într-un final dreptate, versus presiunea unui sistem represiv care încă își face simțită prezenta pe holurile unor instanțe.

Presiunea de a face dreptate a prevalat. Dreptatea a câștigat. Dar dreptatea de astăzi este dreptate doar cu jumătate de măsură. Pe cât de mult mă bucură vestea că Robert e acasă, pe atât mă întristează că ceilalți încă nu sunt..

Condamnarea din cauza Ferma Băneasa, pentru orice persoană cu studii juridice și cu acces complet la dosar, este un total nonsens. Eu știu, eu nu doar că am văzut dosarul… Eu l-am trăit… Păcat că solidaritatea din breasla avocațiilor nu funcționează și în alte domenii. Dacă indiferent de breaslă, am fi vocali la abuzurile pe care le trăim ori le vedem, sistemul judiciar, sub presiunea dreptății va avea curajul să dea deciziile drepte și să se întoarcă la origini, IUS EST ARS BONI ET AEQUI („Dreptul este arta binelui și a echității”).

Mi-aș dori să văd totodată că flacăra avocaturii și patosul dreptății nu au apus odată cu victoria parțială de ieri. Mai sunt mulți alți „Robert” care sunt în această situație și care merită în al 12-lea ceas dreptate… Dar încă stau la coadă, pentru că unora le e frică de dreptate, iar alții fac dreptate doar de frică.”, a scris Flavius Radu pe Facebook.

Citeşte şi: Legea în baza căreia CNSAS a decis că Mugur Isărescu a colaborat cu Securitatea, declarată neconstituţională de CCR. Băsescu ar putea profita de situaţie

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Elena Udrea iese din închisoare! Tribunalul Prahova a respins contestaţia înaintată de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA)
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Cât trebuie să mănânci, de fapt, la vârsta de 50 de ani. Cele mai bune sfaturi ale unui nutriționist celebru
Capital.ro
Cartea de identitate trebuie schimbată neapărat. Românii sunt obligați. Anunț oficial de la Primărie
Playtech.ro
Cine se bate pe averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner. Mihaela Rădulescu nu are nicio șansă
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Israelul publică noi fotografii cu liderul de facto al Hamas. Cum încearcă să se ascundă ultimul comandant de rang înalt rămas în viață
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
Unde a fost găsită adolescenta de 14 ani, din Brăila, dispărută de aproape o săptămână. Părinții sunt încă în stare de șoc: "Are vânătăi"
Spynews
Sânziana Negru și Ștefan Floroaica și-au amenajat un colț de rai! Cum arată casa străbunicilor, după renovare | VIDEO
Evz.ro
Inflația explodează în România. Avertisment crunt din partea BNR
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Cum arată piscina complexului italian în care s-a prăbușit Felix Baumgartner
kanald.ro
Horoscop săptămânal Thomas Rob pentru 21 - 28 iulie 2025: Se dezlănțuie haosul pentru nativi! Se vor confrunta cu certuri, secrete și despărțiri
Cancan.ro
Mihaela Rădulescu, prima REACȚIE după moartea lui Felix Baumgartner. A postat un mesaj sfâșietor
Playsport.ro
Autopsia lui Felix Baumgartner a fost finalizată. Care a fost, de fapt, ce au descoperit medicii...
Capital.ro
Președintele Nicușor Dan, anunțul serii despre pensii: Eu am spus că a fost o greșeală...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
stirilekanald.ro
VIDEO Noi detalii despre accidentul în care a murit Felix Baumgartner. Ce i-a adus, de fapt, sfârșitul
Fiica lui Sebastian Burduja a murit la 3 ani
MediaFlux
Vârsta de pensionare crește la 70 de ani! Se va aplica tuturor persoanelor născute după 31 decembrie 1970. Dezbateri privind noua lege într-o țară europeană
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Hidrocentrala Răstolița renaște după trei decenii de pauză. Ministrul Energiei: „Fac tot ce ţine de mine ca să deblochez situatia”