Avocatul lui ÎPS Teodosie a cerut înlăturarea „probelor otrăvite” din dosar. Pronunţarea a fost amânată

Curtea de Apel Constanţa a amânat pronunţarea în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru cumpărare de influenţă, vineri fiind ultimul termen.
Filip Stan
11 oct. 2024, 14:39
Avocatul lui ÎPS Teodosie a cerut înlăturarea

Încurcate sunt căile Domnului, iar uneori îi poartă pe înalţii prelaţi, ca ÎPS Teodosie pe holurile tribunalelor. Avocatul lui ÎPS Teodosie în dosarul în care este judecat pentru trafic de influenţă, Irina Stanciu, a declarat că la termenul de vineri a susţinut nelegalitatea administrării probelor şi excluderea înregistrărilor, care nu sunt cele originale. Curtea de Apel Constanţa a amânat pronunţarea pentru procedura de cameră preliminară în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru cumpărare de influenţă. Astfel, instanţa urmează să decidă peste două săptămâni dacă procesul poate începe sau dacă dosarul se va întoarce la DNA. Decizia însă nu va fi definitivă şi va putea fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La Curtea de Apel Constanţa a avut loc, vineri, ultimul termen în procedura de cameră preliminară în dosarul în care Arhiepiscopul Tomisului este judecat pentru cumpărare de influenţă. Ancheta  a pornit după o investigaţie Recorder publicată în toamna anului trecut.

”Astăzi am avut termen în care am susţinut excepţiile de cameră preliminară, am susţinut nelegalitatea administrării probelor din punct de vedere al încălcării principiului loialităţii şi al nelegalităţii, a excluderii probelor derivate, a excluderii înregistrărilor şi proceselor verbale redate către agentul DNA şi, evident, integritatea rechizitorului pe încălcarea dispoziţiei articolului 342. Cred că se va pronunţa o decizie de impact asupra administrării neloialităţii şi nelegalităţii probelor de către Serviciul Teritorial DNA. Pentru că probele otrăvite trebuie să fie eliminate, excluse, astfel încât să nu dobândim o practică în acest sens. Probele otrăvite sunt probele care derivă din înregistrări realizate astfel cum au fost realizate de către numitul Petrică Leaşcu, un veritabil agent provocator”, a declarat, jurnaliştilor, avocatul Irina Stanciu la ieşirea din Curtea de Apel Constanţa.

ÎPS Teodosie: Cel ce-l tăgăduieşte pe Dumnezeu, acela nu este un om sănătos la minte. De ce folosirea cuvântului „zău” reprezintă un păcat

De asemenea, celălalt apărător al lui ÎPS Teodosie, Adrian Cuculis, a explicat jurnaliştilor de ce acele înregistrări cu Arhiepiscopul Tomisului trebuie să nu fie considerate probe.

”Dacă decizia şi de astăzi şi cea de la Înalta Curte vor fi în sensul de a menţine nişte probe pe care nu le are nimeni, sunt nişte probe pe care le-am distribuit aşa între noi, le-am mai pus pe YouTube, le-am primit pe telefoane fiecare, dar niciodată suportul în baza căruia s-a făcut înregistrarea pentru a fi expertizat deşi el este trunchiat, se vede de la distanţă că e trunchiat, asta înseamnă că justiţia devine nesigură, ceea ce e foarte grav. Pentru că oricine poate filma pe oricine, după care se poate duce acasă poate eventual să introducă imaginele respective într-un program de procesare şi ulterior să le depună ca fiind probe în instanţă”, a explicat Adrian Cuculis. El a explicat că instanţa se va pronunţa pe excluderea probelor respective.
”Opinez că după toate lucrurile care s-au spus vor merge spre o normalite fie să fie predat suportul optic original, fie dacă nu probele să fie excluse”, a mai adăugat Cuculis.

Citește și: ÎPS Teodosie: Dacă cineva a dat divorţ nemotivat, doar pentru nişte mofturi, acela s-a legat cu un păcat mare. De ce nu e bine să te cununi sâmbătă

La termenul precedent avocatul afirmase că înregistrările audio-video pe baza cărora a fost întocmit acest dosar nu există în original la DNA.
Curtea de Apel Constanţa a amânat pronunţarea pentru procedura de cameră preliminară pentru 25 octombrie. Instanţa va decide atunci dacă procesul poate începe sau dacă dosarul va fi returnat la DNA.

Hotărârea Curţii de Apel Constanţa nu va fi definitivă, putând fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.  Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe ÎPS Teodosie, în luna mai a acestui an.

”În luna iulie a anului 2023, inculpatul Petrescu Teodosie, în calitatea menţionată mai sus, ar fi promis unui om de afaceri (martor în cauză) suma de 160.000 lei, reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitare a unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, au transmis procurorii DNA.

DailyBusiness
Ce să NU faci niciodată la un interviu de angajare. Cea mai importantă întrebare pe care ar trebui să o pui: „Îți arată adevărul dincolo de aparențe”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Inimaginabil! Un elev din Vaslui luase BAC-ul cu 6,7 dar a făcut contestație. Rezultatul final e fără precedent
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Moneda românească din 2025 care a devenit piesă de colecție. De ce e atât de căutată și ce detalii i-au crescut valoarea, potrivit BNR
DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Adevarul
Pensionarii, îngenuncheați de măsurile de austeritate. Analist: „Statul ar fi trebuit să fie primul afectat”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Gustul pierdut al roșiilor românești. Otrava care le-a furat aroma
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Cutremur azi dimineață în România! În ce zonă s-a produs seismul
Cancan.ro
Dublă tragedie la Iași! Mamă și fiu, morți după ce au consumat acest aliment
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Aproape o sută de mii de români și-au primit deja banii de pensii! Peste 900.000 de oameni cotizează în continuare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african