Avocatul lui Tokes: Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a fost constituit legal

Kincses Elod, avocatul europarlamentarului Tokes Laszlo, susţine că nu a fost constituit în mod legal Consiliul de Onoare al Ordinului "Steaua României", motiv pentru care a scris un "proiect de întâmpinare" pe care îl va prezenta în faţa acestuia.

RomaniaTV.net
23 sept. 2013, 17:14
Avocatul lui Tokes: Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a fost constituit legal

Avocatul Kincses Elod a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că îl va reprezenta pe Tokes Laszlo în faţa Consiliului de Onoare al Ordinului „Steaua României”, care nu s-a constituit în mod legal, deoarece Adunarea Generală nu a fost statutară, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Kincses, Adunarea Generală care a desemnat Consiliul de Onoare al Ordinului „Steaua României” nu a fost statutară, deoarece din 630 de decoraţi s-au prezentat 112, respectiv 17,7 la sută, în timp ce la prima convocare era nevoie de majoritatea de 50 la sută plus unu.

De asemenea, susţine Kincses, autorul propunerii de retragere a distincţiei, Corina Creţu, a făcut parte din comisia de numărare a voturilor.

Un alt motiv pentru care Adunarea Generală nu a fost statutară îl constituie faptul că din Consiliul de Onoare fac parte exclusiv politicieni de stânga, membri ai PSD, „care deja s-au antepronunţat în legătură cu această problemă” şi care „fireşte că trebuie să susţină propunerea de retragere formulată iniţial de către preşedintele acestui partid”.

În plus, a afirmat Kincses, Adunarea Generală a fost prezidată de consilierul prezidenţial Gheorghe Anghelescu, care nu este posesor al Ordinului „Steaua României”, astfel că, potrivit avocatului, nu a avut nicio calitate să conducă şedinţa.

„Am invocat aceste motive de nelegalitate care vor fi aduse la cunoştinţa Consiliului. Am redactat un proiect de întâmpinare pe care îl voi prezenta înainte de şedinţa Consiliului”, a spus avocatul.

Potrivit acestuia, „întregul scandal” a pornit de la „o greşeală de traducere” legată de afirmaţiile lui Tokes Laszlo la Tuşnad, care nu ar fi făcut referire la „protectorat”, respectiv „o noţiune colonialistă”, ci la „un statut de putere protectoare”.

În plus, Kincses a prezentat şi o listă de 11 persoane decorate de Administraţia Prezidenţială, condamnate penal, cărora nu le-au fost retrase distincţiile.

„Potrivit legislaţiei, în momentul în care o persoană care a primit o decoraţie de la preşedintele României este condamnată definitiv, această distincţie este retrasă”, a spus avocatul, precizând că acest gest a fost făcut doar în cazul lui Corneliu Vadim Tudor şi al lui Cătălin Voicu.

Pe lista prezentată de către avocat figurează, printre alţii, fostul premier Adrian Năstase, fostul lider PDL Gorj Ionel Manţog şi fostul primar din Baia Mare Cristian Anghel.

În 27 iulie, europarlamentarul Laszlo Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, ca împreună cu Guvernul pe care îl conduce să construiască „un sistem de cooperare naţională”, astfel încât să ofere „protectorat” Transilvaniei, „aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”.

În replică, preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului (Harghita), că „nu îşi merită calitatea de cetăţean român cel care cerea ca Transilvania să fie trecută sub protectorat”.

Participanţii la seminariile Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului au cerut atunci retragerea distincţiilor acordate de statul român „extremiştilor maghiari” din România, făcând referire la europarlamentarul Tokes Laszlo, decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României”.

La rândul său, premierul Victor Ponta a declarat atunci că îl va informa în scris pe preşedintele Traian Băsescu că va contrasemna un eventual decret de retragere a distincţiei acordate europarlamentarului Laszlo Tokes, Ordinul Naţional „Steaua României”.

Europarlamentarul Lazslo Tokes a apreciat drept „grave” şi „neadevărate” acuzaţiile că ar fi cerut protectoratul Ungariei asupra Transilvaniei, iar, ulterior, că ar vrea dictat asupra Tansilvaniei, el susţinând că afirmaţiile sale au fost „denaturate într-o manieră inimaginabilă”.

VEZI ŞI Laszlo Tokes: România prezintă „unele semne ale unui regim dictatorial

El a susţinut că în data de 27 iulie, la lucrările Universităţii de Vară „Balvanyos”, s-a referit la o autonomie funcţională şi apreciată, cea a Tirolului de Sud din Italia. Potrivit afirmaţiilor sale, în acest caz, în urma dialogul constructiv dintre Italia şi Austria, Austria a recunoscut frontierele impuse de către puterile ieşite învingătoare din cele două războaie mondiale, iar Italia a recunoscut dreptul Austriei de a supraveghea discret tot ceea ce se întâmplă în Tirolul de Sud.

„Avându-l lângă mine pe Orbán Viktor, premierul Ungariei, (…) mi s-a părut firesc să-i sugerez, să-l rog (nu pentru prima dată de altfel), să încerce construirea unui mecanism similar sau asemănător cu cel al Tirolulului de Sud – evident împreună cu România, în interesul ambelor ţări, inclusiv al maghiarilor din România”, a explicat Tokes.

Componenţa Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” rezultată din alegerile recente este: Ionel Haiduc, Constantin Degeratu, Şerban Brădişteanu, Costin Georgescu, Mircea Geoană, Gabriela Firea şi Ecaterina Andronescu. Preşedintele Consiliului este decanul de vârstă, academicianul Ionel Haiduc.

Prima şedinţă a Consiliului de Onoare al Ordinului Naţional „Steaua României” va avea loc în 26 septembrie, de ora 16.00, la Academia Română, în cadrul acesteia urmând să se discute subiectul retragerii Ordinului Naţional „Steaua României” europarlamentarului Laszlo Tokes.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul Laszlo Tokes cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.