Avocatul Poporului analizează dacă va sesiza CCR în cazul OU privind Legea Educaţiei

Avocatul Poporului analizează dacă sunt îndeplinite condiţiile constituţionale şi legale pentru sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative.

09 iul. 2014, 13:57
Avocatul Poporului analizează dacă va sesiza CCR în cazul OU privind Legea Educaţiei

Potrivit unui comunicat al acestei instituţii remis miercuri AGERPRES, Avocatul Poporului a fost sesizat în zilele de 4, 7, 8 şi 9 iulie de preşedintele Traian Băsescu, deputatul Raluca Turcan, Adrian Gavrilescu şi Matei Gulea, precum şi Alina Mungiu Pippidi, Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată cu solicitarea de sesizare a Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a OUG menţionate.

Soluţia pe care o va adopta Avocatul Poporului, va fi postată pe site-ul instituţiei Avocatul Poporului, precizează sursa citată.

Preşedintele Traian Băsescu i-a adresat pe 4 iulie lui Victor Ciorbea, Avocatul Poporului, o scrisoare în care îi solicita să sesizeze Curtea Constituţională în legătură cu OUG 49/2014 privind instituirea unor măsuri în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice şi pentru modificarea unor acte normative.

CITEŞTE ŞI Traian Băsescu i-a trimis o SCRISOARE lui Victor Ciorbea la o zi după ce l-a făcut SLUGARNIC

În scrisoarea postată pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale se susţinea că ordonanţa de urgenţă menţionată a fost dată cu încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la emiterea ordonanţelor de urgenţă. Astfel, şeful statului i-a solicitat Avocatului Poporului să analizeze posibilitatea de a-şi exercita competenţa ‘de a sesiza direct Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a ordonanţei de urgenţă’.

OUG nr. 49/2014 privind modificările şi completările la Legea Educaţiei nr. 1/2011 a fost adoptată în şedinţa de guvern din data de 26 iunie şi publicată în Monitorul Oficial al României nr. 486 din data de 30 iunie.