Avocatul Poporului, anchetă la penitenciare pentru deţinuţii evrei

Avocatul Poporului a demarat o anchetă la penitenciare după ce deţinuţii evrei s-au declarat nemulţumiţi de faptul că nu primesc mâncare cusher, potrivit România TV. Acest tip de mâncare trebuie gătită într-un mod anume, respectând strict etape clar stabilite.

20 aug. 2015, 13:39
Avocatul Poporului, anchetă la penitenciare pentru deţinuţii evrei

Detinutii israelieni din penitenciarul Rahova cer sa fie hraniti cu mancare cuser. Ei s-au plans ca li se incalca un drept fundamental, iar in semn de protest refuza hrana. Unul dintre ei chiar a dat in judecata administratia penitenciarului.

Citeşte şi: Doi deţinuţi, de urgenţă la spital, după ce au vrut să se facă fraţi de cruce

Israelianul Kastro Charli a fost condamnat, in prima instanta, la 17 ani si jumatate de inchisoare pentru rapiri si talharii comise pe teritoriul Romaniei impotriva unor conationali care fac afaceri in Romania. Se teme ca pedeapsa finala ar putea fi mult mai mare, asa ca il preocupa viata din spatele gratiilor. Si mai ales ce mananca, potrivit stirileprotv.ro.

Kastro Charli este doar unul dintre cei cinci israelieni inchisi la Rahova care s-au plans administratiei ca nu li se respecta apartenenta la cultul mozaic, cu atat mai putin drepturile din conventia europeana.

Legea spune ca „administratia penitenciarului asigura conditii adecvate pentru prepararea, distribuirea si servirea hranei cu respectarea convingerilor religioase”.

Or, detinutii de confesiune iudaica, fie israelieni sau romani, stiu ca mancarea cuser inseamna rigori stricte: laptele si carnea nu trebuie folosite in acelasi meniu, iar preparatele facute din cele doua ingrediente trebuie consumate la cel putin doua ore distanta. Evreii nu au voie sa manance carne de porc, iar pasarile, vita, oaia sau capra nu pot fi gatite decat daca au fost sacrificate conform legilor mozaice si numai daca tot sangele a fost scurs.

Kastro Charlisi tovarasii sai de suferinta, interlopii israelieni, au protestat in nenumarate randuri prin refuz de hrana, insa de prisos. Daca nici judecatorii nu le vor asigura conditii de hrana cuser, ei vor da statul in judecata la CEDO.

Citeşte şi: Un şef de penitenciar, întâlniri de taină la restaurant cu lideri de clan mafiot

Pe de altă parte, Administraţia Naţională a Penitenciarelor afirmă că nu a fost înregistrat niciun refuz la hrană, potrivit unei precizări de presă.

În prezent, la nivelul Penitenciarului Rahova nu este înregistrat niciun refuz de hrană şi nici în ultima perioadă, nicio persoană custodiată nu a recurs la această formă de protest ca urmare a neacordării hranei în funcţie de convingerile religioase, informaţiile privind existenţa unei revolte fiind eronate”, se precizează în comunicarea ANP.