Avocatul Poporului aruncă bomba: 20 de hotărâri emise în 2021 de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu apar în Monitorul Oficial

Avocatul Poporului atrage atenţia că publicarea în Monitorul Oficial este obligatorie pentru intrarea în vigoare a unui act

31 mart. 2021, 06:03
Avocatul Poporului aruncă bomba: 20 de hotărâri emise în 2021 de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu apar în Monitorul Oficial

Avocatul Poporului îi cere premierului Florin Cîţu să explice de ce 20 de hotărâri emise în 2021 de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) nu sunt publicate în Monitorul Oficial, amintind că aceasta este condiţie obligatorie pentru intrarea în vigoare.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu că niciuna din cele 20 de hotărâri ale CNSU din acest an nu a fost publicată în Montorul Oficial. Însă, în timp ce hotărârile 1-11 şi 15-20 au fost publicate pe site-urile oficiale, hotărârile 12, 13 şi 14 nu sunt nici măcar pe site-urile oficiale.

„Se poate reţine o încălcare a prevederilor art. 31 din Constituţie privind dreptul la informaţie şi a celorlalte dispoziţii legale incidente”, spune Avocatul Poporului, Renate Weber, într-o scrisoare deschisă, adresată premierului Florin Cîţu şi CNSU.

Renate Weber susţine că majoritatea parlamentarilor i-au cerut să atace eliminarea pensiilor speciale: „Mi-au înroşit telefonul. O pot rezolva mâine, dacă vor”

Potrivit Avocatului Poporului, deşi conform legii publicarea în Monitorul Oficial a actelor normative este obligatorie, „am constatat că hotărârile adoptate de CNSU de la începutul acestui an şi până în prezent, având ca obiect starea de alertă, fie măsurile luate pe durata acesteia, nu au respectat regimul publicităţii actului normativ”.

Avocatul Poporului atrage atenţia că publicarea în Monitorul Oficial este obligatorie pentru intrarea în vigoare a unui act normativ şi că astfel se asigură accesul publicului la conţinutul ei.

„Vă rugăm să ne comunicaţi motivele de fapt şi de drept pentru care, pe de o parte, hotărârile adoptate de acest organism de la începutul anului 2021 şi până în prezent nu au respectat condiţia publicării în Monitorul Oficial şi, pe de altă parte, anumite hotărâri adoptate tot în acest an de CNSU nu au fost adoptate nici pe site-urile gov.ro şi stirioficiale.ro”, le solicită Avocatul Poporului, Renate Wever, premierului şi reprezentanţilor CNSU.

Renate Weber: „A impune vaccinarea unui angajat este, categoric, dincolo de lege”

Dana Gîrbovan, judecătoare: „Nu mai transformați justiția în armă politică”

Judecătoarea Dana Gîrbovan: „Statul nu mai este văzut de oameni ca un partener. Nu vezi un partener. Suntem într-un punct dificil. Mereu în situații de criză autoritatea are tendința de a apăsa poate mult prea dur această pedala a limității, de a prelua mai multă putere. Trebuie înțeles acest lucru de către toate forțele politice. Nu mai transformați justiția în armă politcă. Niciodată nu se dicută pe substanță despre probleme. Discursul este în funcție de partea politică și este un pericol pe care noi îl arătăm de mulți ani în România. Tot acest volum de modificări ascunde modificări punctuale. L-am auzit pe ministru spunând că aceste legi reprezintă o nouă haină. Nu e! Este o haină veche înainte de 2005 . Lucrurile ar trebui prezentate așa cum sunt.”


loading...