Renate Weber: „A impune vaccinarea unui angajat este, categoric, dincolo de lege „

Avocatul Poporului, Renate Weber, afirmă că niciun angajator nu poate impune unui angajat să se vaccineze împotriva Covid, insistând că acest lucru este "categoric dincolo de lege".

14 mart. 2021, 23:02
Renate Weber: „A impune vaccinarea unui angajat este, categoric, dincolo de lege „

Renate Weber spune că o astfel de condiționare ”nu-şi găseşte sub nicio formă suport în legislaţia noastră actuală”. Totuşi, în urmă cu 5 zile a apărut în media informaţia conform cărea una dintre cele mai mari case de avocatură din România, Muşat şi Asociaţii, îşi obligă angajaţii nevaccinaţi să se testeze PCR o dată la 3 zile.

”Dragi colegi,

Sunt înștiințat că cca. 20 de avocați din firmă nu s-au programat pentru vaccinare COVID-19 și nici nu au în vedere o programare în viitorul apropiat (deși noi, avocații, avem prioritate la vaccinare).

Înțelegem să vă respectăm opțiunea, însă doresc să vă informez că începând cu 15 aprilie a.c. toți avocații care nu s-au vaccinat vor fi obligați ca la venirea în firmă să prezinte un test negativ PCR la fiecare trei zile. Inutil să adaug că aceste teste vor fi făcute pe cheltuiala fiecărui avocat în cauză.

Atrag atenția că această măsură va fi aplicabilă și personalului non-legal, începând cu 15 mai sau 1 iunie (în funcție de programările disponibile pentru vaccinare în etapa 3).

Cu urări de sănătate”, a transmis Gheorghe Mușat, managing partner Muşat şi Asociaţii, într-un mail către angajaţi.

Renate Weber avertizează: „Întrebarea este câţi vor avea curajul să-şi dea angajatorul în judecată”

Weber a dat ca exemplul instituţia Avocatului Poporului, unde personalul nu a fost obligat să se vaccineze, singurii care s-au imunizat fiind cei care au dorit.

„Aceasta este o cerinţă care nu-şi găseşte sub nicio formă suport în legislaţia noastră actuală. Câtă vreme vaccinarea este o chestiune absolut bazată pe consimţământul persoanei, a impune astfel de condiţii este categoric, categoric nu că excesiv, este dincolo de lege. Acum, întrebarea e câţi dintre cei care sunt în astfel de situaţii vor avea curajul să-şi dea angajatorii în judecată, pentru că dacă este un angajator privat, nici nu există altă soluţie”, a declarat Renate Weber duminică seară, la Antena 3.

Weber a afirmat de asemenea că instituţia pe care că o reprezintă a primit un număr mare de petiţii din partea unor oameni care s-au plâns că, după o perioadă de izolare din cauza COVID-19, au fost obligaţi de angajator să prezinte un test negativ pentru SARS-CoV-2, făcut pe banii angajaţilor.

Citeşte şi: Prefectul Bucureştiului se pregăteşte să carantineze capitala: „Trebuie să vedem dacă putem face ceva sau ne pregătim de această situaţie”