CAZUL BODNARIU. Ombudsman-ul norvegian, răspuns OFICIAL: Nu putem acorda asistenţă în cazul Bodnariu

Ombudsman-ul pentru Copii din Norvegia a transmis Avocatului Poporului că nu poate acorda asistenţă în cazul Bodnariu, afirmând că nu este autorizat să decidă cazuri sau să anuleze decizii guvernamentale.

05 feb. 2016, 10:33
CAZUL BODNARIU. Ombudsman-ul norvegian, răspuns OFICIAL: Nu putem acorda asistenţă în cazul Bodnariu

Avocatul Poporului arată vineri, într-un comunicat de presă, că a primit răspuns de la Ombudsman-ul pentru Copii din Regatul Norvegiei, la adresa trimisă în 23 decembrie 2015, în cazul celor cinci copii ai familiei Bodnariu preluaţi de autorităţile de protecţie a copilului din Norvegia.

În răspunsul transmis Avocatului Poporului, Ombudsman-ul pentru Copii din Regatul Norvegiei afirmă că primesc multe sesizări privind situaţii care afectează copii, însă nu poate acorda asistenţă concretă în cazui indivudiale, precum cel al familiei Bodnariu.

Citeşte şi: O altă familie de români din Norvegia trece prin aceeaşi TRAGEDIE: Au rămas fără cei doi copii

„Ombudsmanul pentru Copii nu este autorizat să decidă cazuri sau să anuleze decizii guvernamentale (Ombudsmanul pentru Copii, Directive, Secțiunea 1). Prin urmare, nu putem acorda asistență concretă în cazuri individuale, în scopul de a schimba deciziile luate de către, de exemplu, Serviciile pentru Bunăstarea Copiilor sau un Directorat. În astfel de cazuri, rolul nostru este acela de trimite cazul către agenția competentă.”

Reprezentanții Ombudsman-ului pentru Copii adaugă faptul că „Guvernatorul Districtului este responsabil pentru supravegherea activităților Serviciilor Municipale de Protecție a Copilului (Barnevernet). Această responsabilitate include soluționarea petițiilor legate de gestionarea cazurilor de către serviciile de protecție a copilului.” 

Citeşte şi: Prima explicaţie a Protecţiei Copilului din Norvegia, în cazul Bodnariu

În răspunsul adresat Avocatului Poporului, din 8 ianuarie 2016, și Ombudsman-ul Parlamentar pentru Administrația Publică din Regatul  Norvegiei, domnul Aage Thor Falkanger afirma că “la acest moment, nu există motive ca noi  să investigăm cazul. În calitate de supraveghetor al Serviciului de Bunăstare a Copilului, aceasta este responsabilitatea Guvernatorului Districtului”.

Avocatul Poporului a anunţat că va continua demersurile pentru clarificarea situației în care se află familia Bodnariu.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie 2015, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei.