Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la cazul italianului care a lucrat fără drept ca medic chirurg în România

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la cazul cetățeanului italian, care a exercitat profesia de medic în România, fără studii de specialitate, se arată într-un comunicat al Avocatului poporului.

RomaniaTV.net
07 feb. 2019, 14:44
Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la cazul italianului care a lucrat fără drept ca medic chirurg în România

„Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 și a art. 52 din Constituție, privind dreptul la ocrotirea sănătății, respectiv dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

În vederea clarificării aspectelor semnalate de către mass-media, se vor efectua demersuri la Ministerul Sănătății și la Direcția de Sănătate Publică a municipiului București”, mai precizează Avocatul Poporului.

Parchetul de pe lăngă Judecătoria Sectorului 1 a început urmărirea penală a lui Matteo Politi, cetăţeanul italian care a operat în mai multe clinici private din România fără drept, pentru două infracţiuni de înşelăciune. Procurorii îl acuză pe Matteo Politi că a exercitat fără drept profesia de medic în România şi că a încasat bani pe nedrept de la pacienţi. 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un cetăţean italian pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune în formă simplu, unei infracţiuni de înşelăciune în formă continuată şi a unei infracţiuni de exercitare fără drept a unei profesii sau acivităţi. În curprinsul ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale s-a reţinut că perioada iulie – decembrie 2018 cetăţeanul italian a exercitat activităţi specifice de medic plastician în cadrul a două policlinici din Municipiul Bucureşti fără a avea drept de practică pe teritoriul ţării şi fără a avea documente care să ateste specializarea sa. Totodată, în aceeaşi perioadă, cetăţeanul italian a indus în eroare mai multe persoane vătămate cu privire la calitatea sa de medic chirurg plastician, folosind un nume fals şi efectuând acte medicale asupra acestora, obţinând un folos matrimonial injust care a constat în contravaloarea achitată pentru actele medicale„, a declarat procurorul Cătălin Radu Bogdan, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.