Avocatul poporului s-a autosesizat în scandalul femeii din Dolj înhumate în mijlocul unui câmp

Avocatul Poporului s-a autosesizat cu privire la refuzul preoților din două localități de a permite înhumarea, în cimitirele administrate de aceștia, a unor persoane aparținând Bisericii Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România.

03 feb. 2016, 10:04
Avocatul poporului s-a autosesizat în scandalul femeii din Dolj înhumate în mijlocul unui câmp

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la refuzul autorităților de a lua atitudine în cazul opoziției preoților care administrează cimitirele din localitățile Cocorăștii Colț, județul Prahova și Talpas, județul Dolj, de a permite înhumarea unor persoane aparținând Bisericii Creștine Adventiste de Ziua a Șaptea, respectiv Uniunii Bisericilor Creștine Baptiste din România în locul de veci, proprietatea familiilor rudelor decedate.

Citeşte şi: O femeie din Dolj, înmormântată în mijlocul unui câmp. Preotul a refuzat să o îngroape în cimitir

Potrivit Avocatului Poporului, sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a a prevederilor art. 1(2) din Ordonanța de Urgență nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare-republicată, a art. 29 și art 53 din Constituţia României privind libertatea de conștiință și restrângerea exercițiului unor drepturi sau al unor libertăți.

Conform relatărilor din presă, în ambele cazuri familiile persoanelor decedate nu au putut să-și îngroape rudele, conform dorinței acestora, în locul de veci aflat în proprietate, preoții invocând trecerea defunctelor la alt cult. Aceleași surse susțin că femeia din localitatea Talpas, județul Dolj, a fost îngropată în câmp, deși avea loc de veci în proprietate, se arată în comunicatul de presă al Avocatului Poporului.

Citeşte şi: Scandal fără sfârşit în cazul femeii din Dolj înmomântate pe câmp. Sătenii au făcut plângere la poliţie

În cazul femeii din Dolj, rudele susţin că preotul nu le-a dat voie să o îngroape în cimitir pentru că femeia a renunţat la religia ortodoxă.

Mormântul se află chiar în mijlocul unui câmp din localitatea Tâlpaş, judeţul Dolj, lângă drumul de acces. Rudele femeii care a fost înmormântată acolo susţin că nu au avut altă soluţie deoarece preotul din sat a refuzat să o îngroape în cimitirul ortodox.

Mai mulţi săteni au depus apoi o plângere la poliţie, de teamă că mormântul le-ar putea contamina apa din fântâni.