Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind lipsa apei potabile în aproape o treime din şcolile din judeţul Olt

Publicat: Joi, 13 Septembrie 2018 16:57 // Actualizat: Joi, 13 Septembrie 2018 16:57 // Sursa: romaniatv.net

Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa apei potabile în aproape o treime din unităţile şcolare din judeţul Olt, fapt care împiedică obţinerea autorizaţiilor sanitare de către aceste şcoli.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de Avocatul Poporului, instituţia s-a sesizat din oficiu în legătură cu lipsa apei potabile în aproape o treime din şcolile din judeţul Olt, una din cauzele pentru care acestea nu deţin autorizaţie sanitară.

Sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 34 şi art. 47 din Constituţia României privind dreptul la ocrotirea sănătăţii şi nivelul de trai.

Anunţul Avocatului Poporului vine după ce, în 28 august, cotidianul Gazeta de Sud a relatat că aproape o treime dintre unităţile şcolare din Olt vor funcţiona tot fără autorizaţie sanitară şi în viitorul an şcolar, conform situaţiei centralizate la nivelul DSP Olt, lipsa apei potabile fiind în fruntea listei deficienţelor. În articol scria că printre aspecte care împiedică DSP Olt să autorizeze clădirile şcolilor se numără: "lipsa sursei proprii de apă potabilă sau apă ce nu respectă parametrii de potabilitate (microbiologici şi/sau fizico-chimici), clădiri având componente de construcţie deteriorate (faţade, tavane, pereţi interiori, acoperişuri); mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta tinerilor aflaţi în pregătire; iluminat natural şi/sau artificial necorespunzător; microclimat necorespunzător în unitatea şcolară; grupuri sanitare necorespunzătoare (deteriorate, număr insuficient de cabine WC, cabine WC pentru elevi neseparate pe sexe, lipsă grup sanitar personal didactic); lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător; lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide; gard împrejmuitor incomplet sau inexistent".

"Din cele 146 de unităţi şcolare respinse de la autorizare, în cazul a 66 dintre ele problema mare este apa. 34 de şcoli nu au sursă de apă, nici potabilă, nici nepotabilă, în vreme ce 32, deşi au apă, aceasta nu este în parametri de potabilitate impuşi pentru consum", se arăta în articolul în urma căruia s-a sesizat Avocatul Poporului.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Avocatul Poporului lipsa apa potabila Olt şcoli
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8297
RON
30 Mar
noapte 3 °
zi 5 °
Ultimele joburi adaugate
24 H