Avocatul Poporului s-a sesizat după ce România TV a publicat povestea copilului leşinat de foame, pe stradă

Anchetă la nivel înalt după un caz grav prezentat de România TV. Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul copilului din Vaslui care a leşinat de foame, pe stradă. Băiatul de 11 ani a căzut din picioare, iar medicii chemaţi de urgenţă au constatat că şi fratele său mai mare era în pragul leşinului. Cei doi copii fuseseră lăsaţi singuri acasaă.

13 mart. 2015, 12:17
Avocatul Poporului s-a sesizat după ce România TV a publicat povestea copilului leşinat de foame, pe stradă

Un copil de 11 ani din Vaslui a căzut din picioare pe stradă de foame, după ce ambii părinţi l-a abandonat pe el şi pe fratele lui cu doi ani mai mare. Cei doi copii din comuna Gârceni rămăseseră singuri de două săptămâni, după ce tatăl lor a plecat să îşi caute de lucru în judeţ, iar mama lor i-a părăsit acum patru ani.

„În baza celor apărute pe site-ul de ştiri al României TV ne-am sesizat din oficiu şi am dispus o anchetă în cazul copilului din judeţul Vaslui care a leşinat pe stradă din cauza subnutriţiei. Se va efectua această anchetă la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Vaslui”, a declarat la România TV Victor Ciorbea, Avocatul Poporului.

În urmă cu trei zile, copiii au rămas fără mâncare. Unui vecin i s-a făcut milă de ei şi le-a mai dat câte ceva. În ultimele 24 de ore însă, mezinul a mâncat doar un măr. Suferind de foame, a căzut pur şi simplu din picioare pe stradă şi a fost găsit de vecini.

Chemaţi de urgenţă, medicii au descoperit că băieţelul mai are un frate cu doi ani mai mare. Şi el era în pragul leşinului din cauza foamei. La spital, medicii au descoperit că amândoi copiii erau afectaţi de o viroză mai veche şi netratată.

„Acesti copii au făcut o viroză respiratorie. Au dus boala pe picioare. Au ajuns la spital cel mare cu o bronhopneumonie, cu sindrom de deshidratare, au fost spitalizaţi amândoi”, a declarat un medic.

În afară de îngrijirile medicale, cei doi fraţi vor avea nevoie şi de consiliere psihologică.

Atât mama cât şi tatăl copiilor ar putea fi decăzuţi din drepturile părinteşti.

„Îi vom lua si ii vom duce la un asistent maternal pe care îl avem deja pregătit”, a declarat un reprezentant al Direcţiei pentru Protecţia Copilului.

Mama copiilor i-a părăsit acum 4 ani, când a plecat să lucreze în străinătate.