Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul femeii găsită moartă în curtea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”

Avocatul Poporului anunţă, vineri, că s-a sesizat din oficiu şi face demersuri în cazul femeii internată la Spitalul de Psihiatrie "Al. Obregia", dată dispărută de către familie din 2 august şi găsită moartă, miercuri, în curtea unităţii medicale.

10 aug. 2018, 08:03
Avocatul Poporului s-a sesizat în cazul femeii găsită moartă în curtea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia”

Avocatul Poporului spune că sesizarea din oficiu vizează posibila încălcare a art. 22, art. 34 şi art. 50 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii şi protecţia persoanelor cu handicap.

Femeia, în vârstă de 63 de ani, care era internată la Spitalul de Psihiatrie „Al. Obregia”, a fost găsită decedată miercuri, în curtea spitalului, ea fiind descoperită de poliţişti, cu ajutorul unui câine de urmă, iar în acest caz Poliţia a deschis dosar penal pentru moarte suspectă.

Conducerea Spitalului de Psihiatrie „Alexandru Obregia” a transmis că femeie fusese internată în 22 iulie, ca pacient voluntar, diagnosticat cu schizofrenie paranoidă. În 26 iulie, a fost consultată, nu avea probleme cardiace deosebite, însă medicii au stabilit că este malnutrită. Spitalul spune că pacienta mai fusese internată de trei ori în urmă cu doi ani, în februarie, iunie şi octombrie şi că şi atunci şi acum, din discuţiile avute cu familie cadrele medicale au consemnat faptul că femeia părăsea frecvent domiciliul, neavând o destinaţie anume. Mai mult, ea consuma şi alcool, susţine spitalul.

Potrivit sursei citate, în 2 august, la ora 14:00, pacienta a vorbit cu familia, folosind telefonul unui medic, iar după o oră ea s-a prezentat la tratament şi a anunţat asistenta că iese în curtea spitalului să fumeze.

„În aceeaşi zi, în jurul orei 17:00, familia a anunţat asistenta de pe secţie că pacienta e de negăsit. Imediat, a fost declanşată procedura operaţională în cazul dispariţiei unui pacient internat. Cadrele medicale şi angajaţii de la firma de pază au căutat-o pe femeie mai bine de 2 ore, după care a fost anunţată Secţia 15 Poliţie. În cazul dispariţiei unui bolnav internat voluntar, acestuia I se face externarea, dacă nu este găsit în 8 ore. Aşa s-a procedat şi în acest caz. Pe 6 august 2018, anchetatorii au solicitat spitalului să le furnizeze imaginile de pe camerele de supraveghere din curtea unităţii medicale. Facem precizarea că, potrivit legii, asemenea imagini pot fi puse doar la dispoziţia anchetatorilor. După vizionarea imaginilor, poliţiştii au început, astăzi, căutările. La Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Alexandru Obregia, o comisie de cercetare internă analizează circumstanţele dispariţiei pacientei. Potrivit reglementărilor interne, o comisie de cercetare disciplinară se constitutie doar în cazul dispariţiei unui pacient internat nonvoluntar (fără consimţământul lui)”, mai spuneau reprezentanţii spitalului.

Citeşte şi Noi detalii în cazul pacientei care a murit la Spitalul Obregia din Capitală. Ce spun medicii legişti