Avocatul Poporului se implică în scandalul declanşat la Spitalul Universitar. Asistenţii medicali au renunţat la greva foamei

Avocatul Poporului va face o anchetă privind condiţiile de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, semnalate de asistenţii medicali. Miercuri, cei doi asistenţi medicali de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti aflaţi de 17 zile în greva foamei în semn de protest faţă de condiţiile din unitatea medicală au decis să renunţe la protest. De asemenea, vor fi avute în vedere informaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora un protestatar rănit la manifestaţia din Piaţa Victoriei, din 10 august, ar fi contactat o bacterie după intervenţia chirurgicală făcută la unitatea medicală.

22 aug. 2018, 12:56
Avocatul Poporului se implică în scandalul declanşat la Spitalul Universitar. Asistenţii medicali au renunţat la greva foamei

Sesizarea din oficiu şi ancheta vizează posibila încălcare a art. 22 şi art. 34 din Constituţia României privind dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică şi dreptul la ocrotirea sănătăţii, se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Avocatul Poporului.

Reprezentanţii instituţiei au mers, marţi, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde au avut o întâlnire cu asistenţii medicali aflaţi în greva foamei, făcând apel la aceştia să renunţe la gestul lor extrem.

„Protestatarii au reiterat motivele pentru care au recurs la greva foamei, respectiv: lipsa materialelor, improprii din punctul de vedere al curăţeniei în saloane atât pentru pacienţi cât şi pentru personal; lipsa personalului mediu medical; neacordarea drepturilor salariale conform legislaţiei în vigoare, sporuri, vouchere de vacanţă (li s-a pus în vedere alegerea fie a voucherelor de vacanţă, fie a sporurilor de periculozitate)”, se arată în comunicat.

Anterior, în urma apariţiei în mass-media a informaţiilor privind protestul cadrelor medicale de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti şi a două petiţii primite în legătură cu situaţia asistenţilor medicali grevişti ai foamei de la acelaşi spital, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu, în 9 august, şi a cerut lămuriri conducerii unităţii spitaliceşti. Aceasta a răspuns, printr-o adresă din 20 august, că informaţiile difuzate în spaţiul public sunt tendenţioase, incorecte şi calomnioase.

„În plus, în ultimele zile au apărut în spaţiul public şi informaţii privind faptul că un protestatar rănit la manifestaţia din Piaţa Victoriei, din 10 august 2018, ar fi contactat o bacterie după intervenţia chirurgicală efectuată în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Toate aspectele sus-menţionate vor fi avute în vedere cu prilejul demersurilor ce vor fi efectuate de către Avocatul Poporului”, mai scrie în comunicat.

Mai multe asistente şi infirmiere de la Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală au protestat, începând din 6 august, în curtea unităţii medicale, reclamând că nu au materiale sanitare sau de curăţenie şi că riscul pentru pacienţi de a dezvolta infecţii este mare. În plus, asistenţii spuneau că li s-a impus să aleagă între vouchere de vacanţă şi sporuri, acuzându-l pe managerul Adriana Nica de lipsa investiţiilor, deşi fondurile alocate de Ministerul Sănătăţii sunt suficient de mari. Ulterior, doi dintre asistenţi au intrat în greva foamei.

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Spitalul Universitar pentru a vedea modul în care au fost folosiţi banii alocaţi, în timp ce directorul economic al instituţiei medicale, Liana Păuleanu, a demisionat din funcţie.

Pe de altă parte, conducerea Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB) a anunţat, marţi, demararea unei anchete, după ce un bărbat care a fost rănit la protestul din 10 august şi a fost operat în unitatea medicală a fost infectat cu Clostridium Difficile. Medicii afirmă că analizele de laborator trebuie „corelate cu contextul clinic al pacientului şi cu alte constante biologice crescute”, întrucât există şi purtători asimptomatici.