Avocatul Poporului semnalează termenele lungi de așteptare în cazul analizelor medicale gratuite

Raportul special al Avocatului Poporului cu privire la prevenția și informarea în domeniul medical semnalează termene lungi de așteptare în cazul analizelor gratuite.

23 nov. 2022, 14:47
Avocatul Poporului semnalează termenele lungi de așteptare în cazul analizelor medicale gratuite

Avocatul Poporului a semnalat în raportul special pe tema prevenției și informării în domeniul medical din România, perioada lungă pe care cetățenii trebuie să o aștepte pentru a beneficia de analizele gratuite, potrivit agerpres.ro.

„Principalele deficiențe pe care noi le-am constatat în ceea ce privește acordarea acestui pachet gratuit de analize constau în termenele prea lungi de așteptare, atunci când persoanele decis că doresc să-și efectueze acest set de analize gratuite și dificultățile pe care ei le întâmpină atunci când doresc să identifice o clinică la care să se programeze, în vederea efectuării acestor analize. De multe ori, termenele de așteptare depășesc o lună”, potrivit unui consilier din cadrul Avocatului Poporului, Maria Cîmpean, în cadrul unei conferințe de presă.

Consilierul a menționat că Avocatul Poporului a propus identificare unor soluții pentru ca atunci când cetățenii se prezintă la medicul de familie, iar acesta le recomandă să își facă analize și ei doresc acest lucru, să fie posibilă repartizarea lor la clinici accesibile și unde doresc să-și facă investigațiile.

Citește și: Avocatul Poporului critică Ministerul Educaţiei că a eliminat bursele de ajutor social pentru elevii din mediul rural, care merg la liceu în altă localitate

Maria Cîmpean a precizat că ar putea exista un sistem electronic prin care pacienții să fie repartizați automat la aceste clinici.

„Totodată, e necesar ca statul să acorde fondurile acestea de o manieră în care să se evite aceste prelungiri şi fiecare persoană să aibă posibilitatea să-şi efectueze analizele în termen maxim de o lună de zile. Totodată, prezintă utilitate şi identificarea de soluţii pentru persoanele care locuiesc în anumite localităţi în care nu există astfel de clinici la care ei să îşi poată face acest set de analize gratuite, iar în acest sens pot fi identificate facilităţi pentru pentru transportul lor, pentru simplificarea procedurii de programare sau chiar organizarea unor caravane de recoltare”, a adăugat consilierul.

Maria Mirabela Mălăescu, consilier în cadrul Avocatul Poporului, atrage atenția asupra materiilor pe care elevii le studiază nu se găsește niciuna care să vizeze educația pentru sănătate.

„Considerăm că ar fi necesară o analiză cât mai aprofundată de către specialiştii din domeniul sănătăţii, împreună cu cei din educaţie, astfel încât să se înţeleagă necesitatea introducerii unei materii referitoare la educaţia pentru sănătate în trunchiul comun al materiilor, astfel încât un număr cât mai mare de elevi să aibă acces la astfel de informaţii”, a declarat aceasta.

Citește și: Legea care prevedea analize gratuite pentru românii cu alergii, neaplicabilă din lipsa normelor de aplicare la un an de la adoptare

Renate Weber, Avocatul Poporului, a punctat că propunerea instituției ca medicilor de familie să li se dea posibilitatea de a-și deschide puncte de lucru în localitățile izolate a fost adoptată de Parlament, fiind semnalat, totuși, un deficit de personal.

„Dacă le dăm această posibilitate, legal, chiar dacă ele nu vor fi dotate cu aparatura necesară, dar măcar dacă medicul se poate el deplasa acolo, nu ştiu, de 2 ore pe lună sau câteva ore într-o săptămână tot este mai un mai mare avantaj pentru oamenii din comunitatea aceea. Noi cred că încă nu avem reprezentarea că sunt oameni în ţara asta care nu au cu ce să îşi plătească transportul ca să se ducă undeva la oraş, să se înscrie la un medic de de familie bun. S-a adoptat în sensul în care se li se dă voie. Asta nu înseamnă în acest moment că lucrurile se vor şi rezolva, chiar dacă primarii au posibilitatea să atragă fonduri, inclusiv prin programul Anghel Saligny. Problema este de fapt a deficitului de medici de familie. Deci, resursa umană în sistemul de sănătate este o mare problemă şi mă tem că ea se va accentua”, a spus Renate Weber.