Legea care prevedea analize gratuite pentru românii cu alergii, neaplicabilă din lipsa normelor de aplicare la un an de la adoptare

Legea nr. 4/2021care prevede ca atât persoanele ce suspectează că au alergii, cât și cele confirmate cu acest tip de afecțiuni să aibă o serie de beneficii, inclusiv acces la analize și teste în mod gratuit, nu poate fi pusă în aplicare din lista normelor de aplicare.

01 feb. 2022, 11:51
Legea care prevedea analize gratuite pentru românii cu alergii, neaplicabilă din lipsa normelor de aplicare la un an de la adoptare

Legea care prevedea analize gratuite pentru românii cu alergii, este neaplicabilă din lipsa normelor de aplicare la un an de la adoptare. Autoritățile nu au emis nici până acum normele metodologice de aplicare a acesteia, deşi legea este în vigoare din 7 februarie 2021, scrie avocatnet.ro.

Legea stabilește că “în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii și Protecției Sociale și Ministerul Educației și Cercetării elaborează norme metodologice de aplicare a acesteia, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului”. Termenul pentru apariția normelor s-a împlinit la începutul lunii august 2021.

Citeşte şi: Răceală, alergie sau Covid-19? Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat ce simptome care ar trebui să îngrijoreze părinții

Apoi, pentru ca măsurile să se poată aplica, tot în termen de șase luni de la intrarea în vigoare a legii, ar fi trebuit să apară, prin normele metodologice de aplicare a acesteia, și modelul Registrului național pentru evidența persoanelor cu boli și afecțiuni alergice.

Acest registru va fi completat de către medicii alergologi și modificat pe parcurs, după caz, în funcție de rezultatele obținute la analizele și testele privind starea de sănătate a fiecărei persoane diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice.

Registrul ar trebui să fie funcțional în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a legii.

Citeşte şi: Alergia la ambrozie, afecțiunea care se poate transforma în astm. A venit sezonul rinitelor, cum ne putem apăra

Potrivit Legii 4/2021, persoanelor care sunt suspectate de alergii ar urma să poată face analize şi teste decontate de stat, la recomandarea medicului alergolog, în vederea diagnosticării.

Legea mai pevede că anumite instituții, precum creșele, grădinițele sau școlile de stat ori particulare, spitalele ori cabinetele medicale, indiferent dacă sunt de stat sau nu, vor trebui să dețină în permanență doze de adrenalină pentru autoinjectare.