Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile

Numeroşi români, nemulţumiţi de prevederile ordonanţei guvernamentale care reglementează taxa de rovinietă, au depus plângeri în instanţă prin care contestă sistemul de aplicare al sancţiunilor pentru neplata acestei taxe. Avocatului Poporului a luat şi el atitudine împotriva acestei ordonanţe. Într-un interviu acordat pentru RTV.NET, Prof. Univ. Dr. Gheorghe Iancu a explicat de ce această ordonanţă nu este constituţională şi ce drepturi încalcă.

30 mai 2012, 04:25
Avocatul Poporului: Sistemul actual de amendare pentru lipsa ROVINIETEI încalcă toate principiile

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanţa încalcă o serie de drepturi şi în special încalcă trei principii. În primul rând, o lege trebuie să fie precisă, să fie clară şi previzibilă, aşa cum spune şi CEDO şi Curtea Constituţională a României. Avocatul Poporului, ultima speranţă pentru românii călcaţi în picioare de un sistem bolnav.

„Aceste texte încalcă toate principiile şi vă spun de ce. Ea spune că, în cazul în care persoana respectivă nu are rovinietă, i se aplică o amendă şi pe lângă amendă tariful inclus în anexa 4 din ordonanţă. Păi, acum textul respectiv nu este numai neclar şi imprecis, ci este incredibil de defectuos. Să zicem: de la Bucureşti la Ploieşti sunt 60 de kilometri. Dacă în fiecare kilometru, nimeni nu interzice treaba asta, se montează câte un aparat prin care să fie înregistrată existenţa sau nu a rovinietei, înseamnă că ar trebui să avem 60 de amenzi şi 60 de despăgubiri”, a precizat Avocatul Poporului.

Iancu a spus că aceasta este opinia pe care a îmbrăţişat-o Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR). Instanţele au îmbrăţişat altă idee. Mai precis, dacă ai fost înregistrat într-un punct că nu ai rovinietă înseamnă că acolo se va aplica o amendă până în locul unde te vei opri. Ca urmare, contravenţia este continuată, numai una singură şi un singur tarif.

„Mie mi se pare că amândouă sunt defecte, amândouă interpretările sunt deficitare. În primul rând, pentru că textul respectiv creează o asemenea interpretare. În al doilea rând, în a doua interpretare, trebuie să stabilim care este timpul sau lungimea drumului pe care contravenţia este continuată, adică există o singură contravenţie şi legea nu prevede. Bun, dacă eu mă opresc la Baia Mare şi mă prind vreo sută de asemenea aparate, plătesc amenda şi tarifele pe care le vrea CNADNR-ul, sau o singură amendă şi un singur tarif cum spun instanţele de principiu? Mie mi se pare că nici una, nici alta: prima pentru că este un abuz clar, iar a doua pentru că nu este stabilit cât ar trebui să fie drumul, distanţa sau timpul, eu pot să mă opresc în Ucraina. Nu este stabilit nicăieri treaba asta”, a spus Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului a declarat că textul este total deficitar şi a sesizat Curtea Constituţională cu aceasta imprecizie.

În plus, tariful după prima amendă reprezintă rovinieta pe un an, nu pe o zi. „Întrebarea care mi-o pun eu: de ce nu pe o zi?  În mod normal tariful este exact rovinieta pe un an şi ca urmare nu ar mai trebui să plătiţi a doua amendă pentru că despăgubirea înseamnă rovinieta pe un an pe care tocmai aţi plătit-o”, a explicat Iancu.  

Ce se întâmplă dacă vă vindeţi maşina?

O altă problemă apare atunci când un român vrea să-şi vândă maşina. Toată radierea se face la Administraţia Fiscală.

„Este posibil ca un cetăţean să-şi vândă maşina sau eu să vă vând dumneavoastră maşina. Administraţia fiscală nu comunică nimic nicăieri. Eu trebuie să mă duc cu actul la Administratia Fiscală la Poliţie, să mă radiez şi să vă înscrieţi dumneavoastră ca şi cumpărător, iar cât priveşte CNADNR, nu i se comunică nimic, nimeni nu se duce acolo. Fostul proprietar se trezeşte cu o amendă pentru că maşina nu a fost radiată din sistemul lor la Ministerul de Interne”, a precizat Iancu.

Procese verbale fără semnătură

Gheorghe Iancu a explicat că în România există o lege a semnăturii electronice care nu este specifică numai pentru sistemul electronic. Toate operaţiunile se fac la nivel electronic, nu pe hârtie. Când se trece pe hârtie, nu mai putem discuta de semnătura electronică şi trebuie să existe semnături olografe.

„Toate procesele verbale menţionează că este vorba de o semnătura electronică pe care tu nu o vezi, nu există nicio semnătura olografă şi atunci întrebarea este cum de s-a ajuns într-o asemenea situaţie când legea este foarte clară. Dacă vreţi o semnătură electronică atunci discutăm numai pe sistem electronic, vă comunic prin e-mail, vă comunic prin computer, prin Facebook, prin orice, tot cât priveşte semnătura electronică şi vă semnez electronic pentru că nu am cum să semnez olograf. Semnătura electronică nu se vede, este o amprentă electronică în timp ce ei vă trimit acasă nu un mesaj electronic, vă trimit un proces verbal, proces verbal care nu este semnat de nimeni, nu există nicio semnătură pe el, spune cine l-a întocmit, cine l-a constatat”, a spus Iancu.

În al doilea rând, unitatea de la care provine procesul verbal face parte din componenţa CNADNR, dar această unitate nu are autorizaţie, nu are număr de prelucrător de date, număr pe care îl dă Autoritatea de Supraveghere a Datelor. Legea spune că trebuie să aibă şi toate subunităţile care prelucrează date din structura lui.

„În plus, luaţi rovinietă de la benzinării. Niciuna dintre benzinării nu are un asemenea număr de operator de date. Este o vraişte, nu este legal. Vi se prelucrează datele contrar unei convenţii europene în materie şi contrar legii 677 pe 2001 care spune că o prelucrare a datelor dacă nu este prevăzută de lege, atunci ori trebuie să fie autorizată, dar autorizată numai dacă este prevăzută de lege, ori cu consimţământul expres şi neechivoc al dumneavoastră”, a mai precizat Avocatul Poporului.

Gheorghe Iancu s-a lovit personal de ordonaţa ce prevede amendarea şoferilor fără rovinietă de mai multe ori la un singur drum.  „Am fost şi eu amendat de rovinietă. Vă spun că oameni mari din Poliţia Rutieră mi-au arătat că au fost amendaţi cu rovinieta de şase ori. Cineva mi-a spus să continuu cu rovinieta pentru că am în spate 19 milioane de oameni şi asta este o mare satisfacţie pentru un om care vrea să se dedice apărării acestor cetăţeni împotriva unora care nu înţeleg că statul este sclavul cetăţeanului şi nu invers”, a spus Gheorghe Iancu.