Avocatul Poporului solicită ministrului Muncii un punct de vedere pe drepturile salariale ale angajaţilor centrelor rezidenţiale

Avocatul Poporului îi cere ministrului Muncii, Violeta Alexandru, un punct de vedere cu privire la drepturile salariale ale angajaţilor centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile.

RomaniaTV.net
29 mai 2020, 16:05
Avocatul Poporului solicită ministrului Muncii un punct de vedere pe drepturile salariale ale angajaţilor centrelor rezidenţiale

Biroul Teritorial Braşov s-a sesizat din oficiu ca urmare a analizării prevederilor art. 2 din Ordonanţa de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri suplimentare în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronaviruslui, conform cărora „pentru personalul prevăzut la art. 10 din Ordonanţa militară nr. 8/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19, cu modificările ulterioare, pe toată perioada de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior, urmată ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu, drepturile salariale se acordă, indiferent de timpul efectiv lucrat, la nivelul celor avute în luna anterioară decretării stării de urgenţă”.

Citeşte şi: Îţi poţi vizita rudele în vârstă dacă sunt internate la azil sau cămine de bătrâni? Ce a răspuns Poliţia Română

Ordonanţa prevede că se instituie, pe perioada stării de urgenţă, măsura de izolare preventivă la locul de muncă sau în zone special dedicate în care nu au acces persoane din exterior pentru personalul angajat al centrelor rezidenţiale de îngrijire şi asistenţă a persoanelor vârstnice, centrelor rezidenţiale pentru copii şi adulţi, cu şi fără dizabilităţi, precum şi pentru alte categorii vulnerabile, publice şi private, pe o perioadă de 14 zile. Acest interval este prevăzut ciclic de o perioadă de izolare preventivă la domiciliu pe o perioadă egală cu cea de izolare preventivă la locul de muncă.

Avocatul Poporului menţionează că aplicarea dispoziţiilor din art. 2 din OUG nr. 59/2020 ar genera „o încălcare a prevederilor art. 41 din Constituţie privind dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii”, întrucât personalul care, deşi în martie şi aprilie a efectuat muncă de noapte şi pe pe perioada de repaus săptămânal peste nivelul efectuat în februarie, „nu va fi plătit corespunzător muncii prestate”.

Citeşte şi: Răspunsul ministrului Dezvoltării la protestele angajaţilor. „Unora le e greu să se despartă de borcanul cu miere”

„Vă rugăm să ne comunicaţi un punct de vedere legat de situaţia expusă şi modul în care se aplică prevederile legale menţionate în prezenta sesizare. De asemenea, vă rugăm să ne precizaţi dacă au fost transmise autorităţilor în cauză lămuriri, precizări legate de o aplicare unitară a prevederilor legale precizate (…) supunem atenţiei dumneavoastră examinarea situaţiei create. Totodată, vă rugăm să luaţi măsurile legale ce se impun şi să dispuneţi informarea Biroului Teritorial Braşov al instituţiei Avocatului Poporului asupra acestora”, se mai arată în solicitarea Avocatului Poporului.


loading...