Avocatul Poporului va elabora un RAPORT privind sistemul naţional de sănătate

Avocatul Poporului va elabora un raport special privind sistemul sanitar național pe care îl va prezenta Guvernului, Parlamentului, Președinției, asociațiilor în domeniu.

09 iun. 2016, 14:12
Avocatul Poporului va elabora un RAPORT privind sistemul naţional de sănătate

În ultimii ani, instituția noastră a fost confruntată, și este în continuare, cu un număr care crește într-o progresie geometrică de un an la altul, de la trimestru la altul, de petiții, de audiențe, de sesizări din oficiu, de anchete care vizează fie nerespectarea art. 34 din Constituție privind dreptul la ocrotirea sănătății sau alte aspecte tangente, cum ar fi drepturile persoanelor cu dizabilități, drepturile copiilor, tinerilor. Mai mult decât atât, instituția a întocmit în ultimii ani mai multe rapoarte speciale pe anumite probleme punctuale, sectoriale din domeniul Sănătății. De data aceasta, obiectivul nostru este mult mai ambițios. (…) Dorim de data aceasta să avem în vedere un spectru mult mai larg de probleme cu care se confruntă sistemul de sănătate public și privat„, a declarat Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, la o dezbatere organizată joi de această instituție pe tema sistemului național de sănătate.

Potrivit lui Ciorbea, se dorește ca raportul să fie întocmit în colaborare cu autoritățile, organizațiile profesionale, liderii confederațiilor sindicale, cu asociațiile pacienților și cu mediul universitar.

Raportul special îl vom prezenta celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului, președintelui, celorlalte autorități, tuturor asociațiilor și ONG-urilor prezente și apoi să încercăm împreună să îl diseminăm și să îl susținem în așa fel încât autoritățile să țină seama de radiografia noastră și de propunerile pe care le facem„, a spus Victor Ciorbea.

Acest raport special ar urma să răspundă la întrebarea dacă sistemul de sănătate din România se confruntă sau nu cu o criză, să facă o analiză a problemelor, a cadrului legislativ.

Vom face o radiografie privind actuala organizare a sistemului sanitar, dacă această organizare mai corespunde sau nu actualelor realități din România sau dacă sunt necesare anumite modificări și care ar fi acestea. De aceea, o să abordăm problemele legate de infrastructură, de starea spitalelor, a dispensarelor, a policlinicilor, a centrelor de diagnostic și tratament, a cabinetelor medicilor de familie„, a adăugat Ciorbea.

Potrivit lui Ciorbea, raportul se va referi și la sistemul de asigurări de sănătate, migrația medicilor, dacă este necesară reformarea sistemului coordonat de CNAS.

Concluziile și soluțiile vor urmări, între altele, o îmbunătățire a cadrului legislativ, o nouă abordare a sistemului de bugetare, o nouă viziune privind un sistem de sănătate și sustenabil și predictibil, stabilirea unor priorități strategice generale și sectoriale„, a explicat el.