Ayrton Senna, ucis de monopost. Probleme grave la direcţie. Scandalul continuă după 20 de ani VIDEO

Ayrton Senna a murit într-un teribil accident. In aprilie 2002, dupa primul proces in care cei de la Williams au fost achitati, sasiul masinii FW16 s-a intors la echipa britanica. Williams a spus ca masina era "intr-o stare avansata de deteriorare si a fost distrusa". AYRTON SENNA este omagiat de Google printr-un Doodle, pe 21 martie.  AYRTON SENNA ar fi avut astăzi a 54-a aniversare.

RomaniaTV.net
21 mart. 2014, 09:21
Ayrton Senna, ucis de monopost. Probleme grave la direcţie. Scandalul continuă după 20 de ani VIDEO

AYRTON SENNA continuă să provoace controverse . Pe 1 Mai 2014 se fac 20 de ani de la moartea lui Ayrton Senna. Procesele de dupa moatea braziliaului au durat ani de zile. In cadrul celui de-al doilea, al carui verdict a fost dat in anul 2007, compania „Cineca” (entitatea care se ocupa cu inregistrarea imaginilor video si cu telemetria masinilor de Formula 1) a adus in cadrul Curtii de Apel din Italia imagini in care a demonstrat a existat un joc nepermis la coloana de directie a masinii, care a cedat inainte ca AYRTON SENNA sa iasa de pe traseu, in virajul Tamburello de la Imola. Senna nu a mai putut vira si a lovit zidul, murind din cauza suspensiei care l-a lovit in cap, pe 1 Mai 1994. Coloana de directie fusese sudata de Adrian Newey (acum la Red Bull) si Patrick Head (condamnat la inchisoare in 2007).

Imaginile video de mai jos, publicate pe youtube in februarie 2014 au fost oferite de Cineca inca din 1997. Insa, ceea ce publicase Cineca nu era clar pentru privitorul obisnuit, pentru ca nu era evident punctul coloanei de directie din imagini. Versiunea din 2014 a adaugat explicit un punct galben prin care s-a evidentiat jocul coloanei de directie a masinii lui AYRTON SENNA, vizibil pe camera de bord a masinii sale Williams. Imaginile imbunatatite prin adaugarea punctului galben arata pozitia coloanei de directie.

Acesta trebuie sa se afle mereu intre liniile verde si rosie (pe suprafata albastra din imaginea din stanga). In cadrul procesului s-a stabilit ca acest punct galben s-a incadrat intr-un arc de cerc in limitele corecte in tururile de dinainte de accident. Insa, chiar inante de momentul in care Senna a parasit traseul in Tamburello, nemaiavand controlul masinii, punctul galben a iesit din limita rosie cativa centimetri, lucru echivalent cu ruperea coloanei de directie. Puteti vedea imaginile video mai jos, iar sub acestea continua detalii despre proces si cei vinovati, precum si amanunte incredibile din cadrul procesului, care arata neglijenta lui Newey si Head, oamenii care din punctul nostru de vedere l-au omorat pe AYRTON SENNA cu sau fara complicitatea altora de la echipa Williams. Punctul gaben este vizibil langa volanul lui AYRTON SENNA. Interesant despre procese este ca Adrian Newey (acum la Red Bull) a recunoscut in anul 2011 ca s-a rupt coloana de directie. Acest lucru era cert, polemica fiind daca s-a rupt inainte de accident sau dupa impact. Coloana de directie fusese gasita rupta si cu „urme vizibile de uzura”. Newey hotarase modificarea acestei piese alaturi de Patrick Head inainte de cursa fatidica de la Imola, dupa ce Senna le spusese ca sta prea jos ca pozitie in cockpit. Newey a decis alungirea coloanei de directie, insa pentru ca nu a avut timp sa produca una noua a sudat o bucata la cea existenta! Iar coloana a cedat ca urmare a acestei improvizatii. Head nu a verificat piesa, lucru pentru care a primit inchisoare fiind gasit in 2007 vinovat in Italia, la Curtea de Apel.

Ce s-a intamplat cu masina lui Ayrton Senna

In aprilie 2002, dupa primul proces in care cei de la Williams au fost achitati, sasiul masinii FW16 s-a intors la echipa britanica. Williams a spus ca masina era „intr-o stare avansata de deteriorare si a fost distrusa”. Casca lui Senna s-a intors firma producatoare, Bell, si a fost incinerata. Casca fusese strapunsa de suspensia masinii, sarita din zid dupa impact. Suspensia a lovit capul lui Senna, provocandu-i moartea. AYRTON SENNAnu a murit de la violenta impactului suferit la o viteza nu mare pentru F1 (209km/h) ci de la suspensia care l-a lovit ca o sageata in cap, intrand prin casca. Motorul masinii a fost returnat la Renault, iar soarta sa nu se stie. –

 Citeşte mai mult pe onlinesport.ro 

AYRTON SENNA, comemorat de Google. „Sfârşitul nu vine odată cu moartea, ci cu uitarea. Cât timp cineva îşi va aduce aminte de tine, atunci eşti nemuritor”, spunea Senna, reaminteşte cotidianul As.

Ayrton SENNA a început să piloteze la patru ani, când tatăl său, Milton, i-a făcut cadou un cart. Milton voia doar ca micuţul Ayrton să-şi rezolve problemele de motricitate. Dar la opt ani şi-a început cariera şi succesele. La carting a fost campion al Americii de Sud şi de două ori vicecampion mondial. În 1981 a venit în Europa şi a câştigat, la debut, F-Ford 1600. Anul următor a câştigat la Ford 2000 şi în 1983, la F-3.

În 1984 a ajuns în Formula 1 la modesta echipă Toleman. Cu puţin timp înainte de a debuta l-a cunoscut pe Alain Prost şi a început cel mai mare duel din istoria F1.

Ayrton Senna, campion mondial în 1988, 1990 şi1991, a obţinut 41 de victorii şi 65 de pole position în 162 de Grand Prix-uri. „Luptele” sale cu francezul Alain Prost aparţin legendei sportului automobilistic. El a avut curse mitice în care a devenit idol mondial. Totul s-a terminat la 1 mai 1994, în virajul Tamburello. Avea 34 de ani. Apoi s-a născut mitul.

Erou naţional în Brazilia, unde numeroase străzi au primit numele marelui campion, Ayrton Senna continue să suscite pasiuni. Actorul spaniol Antonio Banderas a anunţat, în repetate rînduri, că va face un film despre viaţa campionului.

Mormântul lui AYRTON SENNA de la cimitirul Morumbé din Sao Paulo are mereu flori proaspete, sunetul melodiei Simply The Best, a Tinei Turner, continuă să reamintească momentul în care ea a dedicat acest cântec brazilianului. Senna are fan cluburi în Brazilia, Franţa, SUA, Germania, Spania şi Japonia. În Brazilia, el este idol, depăşindu-i pe Felipe Massa sau Kaka şi fiind idol mai ales în rândul tinerilor care nici măcar nu l-au văzut concurând.

În 2009, într-un sondaj al publicaţiei Autosport, AYRTON SENNA a fost desemnat cel mai mare pilot al Formulei 1 din toate timpurile, urmat de septuplul campion mondial german Michael Schumacher.