Azerbaidjanul îşi dizolvă Parlamentul. Vor urma alegeri legislative anticipate

Deputaţii azeri i-au cerut luni preşedintelui Republicii să convoace alegeri anticipate în cel mai scurt timp posibil. 

02 dec. 2019, 14:17
Azerbaidjanul îşi dizolvă Parlamentul. Vor urma alegeri legislative anticipate

Preşedintele Ilham Aliev conduce, la fel ca tatăl său, cu o „mână de fier” destinele ţării din Caucazul de sud, iar legislativul este controlat de apropiaţii săi. Apelul la dizolvarea parlamentului a fost susţinut de 99 de deputaţi, doar unul votând împotrivă.

Conform Constituţiei, alegerile anticipate se convoacă în maximum de 60 de zile de la publicarea decretului prezidenţial de dizolvare a legislativului.

Cu o săptămână în urmă, secretarul executiv al partidului Yeni Azerbaidjan, Ali Ahmedov, a declarat că „trebuie înnoită componenţa parlamentului” în scopul „reformelor iniţiate de preşedintele Aliev”, informează Agerpres.

Citeşte şi Scandal pe tema anticipatelor. Dacian Cioloş: Orban încerca să-mi explice că e un lucru greu de realizat

În octombrie, Ilham Aliev l-a numit premier pe un aliat apropiat, consilierul economic Ali Asadov, după demisia lui Novruz Mammadov din postul de şef al executivului, care împlinise vârsta de pensionare.

Şeful statului deţine cea mai mare parte a puterilor în Azerbaidjan, iar Parlamentul ţării joacă un rol limitat în sistemul politic.

Cu toate rezervele de hidrocarburi pe care le deţine această ţară, Azerbaidjanul, fostă republică sovietică, este încă afectat de sărăcie şi corupţie, precum şi de nerespactarea libertăţilor publice.