B1 o acuză pe Sorina Matei că este susţinută de Sputnik! Explicaţile postului TV şi ale patronatului după demiterea moderatoarei

Sorin Oancea a declarat pentru Paginademedia.ro că decizia ca Sorina Matei să nu mai aibă emisiune la B1 este legată de "audiența slabă a emisiunii Sorinei Matei și de orientarea pro-rusă legată de coronavirus, orientare tot mai evident în ultima perioadă".

RomaniaTV.net
04 mai 2020, 13:26

Conducerea postului TV B1 a reacționat, printr-un comunicat, după ce jurnalista Sorina Matei a acuzat că a fost dată afară fără a fi notificată în prealabil. Alături de Matei, și lui Andrei Bădin i-a fost reziliat contractul prin care acestsa realiza o emisiune la postul TV:

„1. Am ales să întrerupem la sfârșitul lunii aprilie contractul pe baza căruia Sorina Matei realiza emisiuni pe B1 TV. Nicio legătură cu Ziua Presei, deși ”dă bine” ca motiv de victimizare. Nu a fost vorba de nicio notificare prealabilă întrucât așa au dorit părțile, de comun acord, de la începutul colaborării, lucru omis în postarea Sorinei Matei.

2. Îi reamintim Sorinei Matei că și data trecută când a încetat să mai realizeze emisiuni la B1 TV a invocat aceleași motive de presupusă cenzură. Asta n-a împiedicat-o să revină la B1 TV și să facă în continuare emisiuni așa cum și-a dorit.

3. Accesarea programului IMM Invest se face pe baza unor criterii clare de calificare, laudele aduse Guvernului nefiind printre acestea. În plus, relația directă este cu băncile care acordă credite și nu cu Guvernul. Ne scapă legătura care ar putea exista între accesarea acestui program și relația contractuală a unui post de televiziune cu un realizator de emisiuni.

4. Nu în ultimul rând, apreciem când o prestigioasă agenție de presă, Sputnik, laudă un fost realizator de programe de la B1 TV. Ne scutește de alte comentarii”, se precizează în comunicatul B1 TV.

Jurnaliştii Sorina Matei, realizatoarea emisiunii „Aktualitatea românească“ şi Andrei Bădin, realizatorul emisiunii „Controverse“, au fost daţi afară de la postul B1 TV, la câteva ore după ce televiziunea a aplicat pentru ajutorul Guvernului în programul IMM Invest, a susţinut Sorina Matei pe pagina sa de Facebook.

Acționarul B1 TV, Sorin Oancea, a declarat, pentru Paginademedia.ro, că a luat decizia de a renunța la contractul cu Sorina Matei ca urmare a audiențelor slabe și a modului în care a abordat subiectul coronavirus.

„Decizia are legătură doar cu audiențele slabe ale emisiunii și cu o orientare pro-rusă legată de criza coronavirus, orientare tot mai evidentă în ultima perioadă.

Linia pe care mergea nu corespundea nici realității, nici puncutului nostru de vedere. De aceea, am renunțat să colaborare, pentru că era o colaborare, Sorina Matei nu era angajată a postului”, a spus Oancea pentru Paginademedia.ro.

Legat de contextul deciziior luate de Guvern, Oancea a declarat:

“Programul de sprijinire a presei nu este pentru B1, este pentru toată presa, iar B1 nu va avea mari beneficii din acest program, așa cum este el conceput acum.

În ceea ce privește programul pentru IMM-uri, nu este o finanțare a Guvernului, ci o finanțare bancară, la care pot participa toate companiile care reușesc să convingă o bancă de faptul că pot fi finanțate. După răspunsul băncii, statul acordă eventual garanții.

Nu este nicio legătură cu aceste aspecte”.

Jurnalista Sorina Matei a anunţat pe contul personal de Facebook că B1 TV i-a reziliat contractul fără nicio notificare în prealabil, după ce televiziunea a aplicat pentru ajutorul Guvernului în programul IMM Invest. În aceeaşi situaţie se află şi colegui ei, realizatorul Andrei Bădin. 
 
„De Ziua Mondială a Libertăţii Presei cu care se împăunează fals Guvernul Orban, vă anunţ eu, că ei se feresc:  
Televiziunea B1 TV a reziliat marţi contractul meu şi al lui Andrei Bădin, fără nicio notificare şi/sau discuţie prealabile. 
 
Tot marţi, cu câteva ore înainte de reziliere, televiziunea B1 TV, pe profit- 2,3 milioane de euro în 2019, a aplicat la fonduri garantate de stat/Guvern prin IMM Invest. Luni, înainte de aplicare, emisiunile noastre existau, marţi – după aplicare n-au mai existat. Totul a fost comunicat marţi seară, după aplicare la IMM invest, şi miercuri, prin email/trimis document şi printr-un cerber al patronatului, fără ca patronatul să-şi asume sau să comunice transparent decizia, în cazul subsemnatei. De altfel, şi decizia este semnată prin împuternicit. 

Citeşte şi: Sorina Matei dezvăluie afacerile neştiute ale lui Rareş Bogdan. Câţi bani a încasat din contractele cu statul

Joi, Guvernul a dat 40 de milioane de euro la presă, sub masca unei «campanii de informare», cică să «sprijine jurnaliştii» care în mintea lor trebuie să se transforme în oficine de partid şi ale Guvernului, fix ce nu are voie să facă presa. Dealurile Guvernului Orban sunt cu patronatele lacome, nicidecum pentru «sprijinirea jurnalismului». Jurnalismul, vocile critice, supravegherea puterii, oricărei puteri, în capul lor trebuie să dispară. Să fie linişte, să nu mai deranjeze nimeni, să nu mai afle publicul nimic.
 
Cam atât despre libertate de exprimare, puterea adevărului, presa – câine de pază al democraţiei, watchdogul puterii, following the money, focusing on abuse of power, great business stories, watchdog in the corridors of power. Because this is investigative journalism“, a scris Sorina Matei pe pagina personală de Facebook.

loading...