FRAUDĂ LA BAC 2013 Sesiunea a II-a: Zeci de elevi, ELIMINAŢI DIN EXAMEN. Şase profesori, cercetaţi

BAC 2013 SESIUNEA DIN TOAMNĂ. Zeci de elevi din judeţele Constanţa şi Sibiu care au susţinut probe scrise la bacalaureat au fost eliminaţi din examen, după ce inspectorii şcolari au stabilit, pe baza probelor video, că au copiat. Unele materiale informative le-au distribuite chiar de către profesori. Şase dascăli supraveghetori din Constanţa vor fi cercetaţi disciplinar de către o comisie constituită în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

29 aug. 2013, 09:08
FRAUDĂ LA BAC 2013 Sesiunea a II-a: Zeci de elevi, ELIMINAŢI DIN EXAMEN. Şase profesori, cercetaţi

34 de elevi care au susţinut probe scrise la bacalaureat în centre din judeţul Constanţa au fost eliminaţi din examen, după ce inspectorii şcolari au stabilit, pe baza probelor video, că absolvenţii au copiat.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, Răducu Popescu, a declarat, joi, că cinci candidaţi care au susţinut proba scrisă de limba şi literatura română din cadrul celei de-a doua sesiuni a bacalaureatului, la Liceul Economic din Mangalia, au fost eliminaţi din examen, după analizarea imaginilor video, potrivit Mediafax.

„Imaginile arătau că absolvenţii aveau ciorne, fiţuici, materiale informative. Totul s-a petrecut sub atenta organizare a profesorilor supraveghetori, ei au înlesnit fraudarea examenului prin neimplicare”, a spus Răducu Popescu.

El a precizat că niciunul dintre cei cinci absolvenţi nu a spus că ar fi dat bani profesorilor supraveghetori ca să fie lăsaţi să copieze.

Un caz similar a fost înregistrat şi la centrul de examen de la Liceul „Lazăr Edeleanu” din Năvodari, unde 16 elevi care susţineau proba obligatorie a profilului, aflaţi în aceeaşi sală de clasă, au fost eliminaţi de la bacalaureat după ce au schimbat ciorne între ei, materiale informative fiindu-le distribuite de profesorii supraveghetori.

„Un număr de 16 elevi au beneficiat de ciornele celorlalţi şi au avut materiale informative distribuite de către cadrele didactice. Elevii au schimbat ciornele între ei sub privirile supraveghetorilor, fără ca aceştia să intervină”, a spus Popescu.

Răducu Popescu a menţionat că un singur candidat din sala respectivă nu a beneficiat de ciornele celorlalţi şi nici nu a copiat.

De asemenea, 13 candidaţi din aceeaşi clasă, care au susţinut examenul în centrul de la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanţa, au fost eliminaţi după ce au copiat, frauda fiind dovedită, joi dimineaţă, în urma analizării imaginilor video.

Şeful ISJ Constanţa a afirmat că va propune Ministerului Educaţiei ca profesorii supraveghetori implicaţi în aceste cazuri să fie eliminaţi din sistemul de învăţământ, dacă acest lucru este posibil din punct de vedere legal.

Cei şase profesori supraveghetori de la cele trei centre de examen vor fi cercetaţi disciplinar de către o comisie constituită în cadrul ISJ Constanţa, Răducu Popescu spunând că vor fi luate „măsuri drastice”.

Toţi cei 34 de absolvenţi eliminaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de Bacalaureat, respectiv iunie – iulie 2014 şi august – septembrie 2014. De asemenea, lucrările susţinute în zilele de 26 şi 28 august vor fi anulate. În schimb, notele obţinute la toate celelalte probe susţinute până în data de 26 august, respectiv probele orale, vor fi luate în considerare pentru sesiunea în care vor putea participa la examenul de Bacalaureat.

Elevii din două clase din Sibiu au fost eliminaţi de la bacalaureat
     
Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, a anunţat joi, la Sibiu, că elevii din două săli de clasă, din centre diferite, au fost eliminaţi de la bacalaureat, în urma înregistrărilor de pe castele video.

„În dimineaţa aceasta am primit un mesaj de la un inspector şcolar general în care îmi spunea că în urma verificărilor unor casete, înregistrările din timpul probei, s-a constatat că în două săli de clasă s-a fraudat. Prin urmare, în acest moment, când noi discutăm, se fac actele pentru eliminarea în bloc a elevilor din două săli de clasă din două centre de examen diferite”, a declarat ministrul Educaţiei.

Acesta a mai precizat că de luni până joi au fost eliminaţi din examenul de bacalaureat peste 100 de elevi.