BAC 2019. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: Amânarea cu un an a aplicării testelor grilă, o dovadă a haosului

Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara (UVT), Marilen Pirtea, care ocupă şi funcţia de coordonator al Comisiei pentru educaţie în cadrul PNL, atrage atenţia că deciziiţe Guvernului României ”se iau în pripă”, făcând referire la introducerea examinării de tip grilă la Bacalaureat şi amânarea prevederii.

RomaniaTV.net
05 nov. 2018, 10:56
BAC 2019. Rectorul Universităţii de Vest din Timişoara: Amânarea cu un an a aplicării testelor grilă, o dovadă a haosului

Într-un comunicat de presă transmis luni, rectorul UVT Marilen Pirtea care este şi deputat PNL, spune că Guvernul României ia deciziile ”după ureche”, făcând referire la introducerea examinării de tip grilă la Bacalaureat care a fost amânată cu un an, după numai două zile de la propunerea noului tip de examinare, ca reacţie la protestele organizaţiilor de elevi şi ale experţilor din domeniu.

„Cu siguranţă, această decizie, privitoare la schimbarea manierei de evaluare la examenele deosebit de importante ale Bacalaureatului şi Evaluării Naţionale nu se poate lua decât după un proces consistent de dezbatere publică, condus într-un mod organizat şi cuprinzător, care să-i implice pe toţi actorii interesaţi în procesul educaţional. Se pare că lipsa de decizie şi expertiză din Guvern nu permite o astfel de dezbatere publică, fără de care deciziile devin contestabile şi îndoielnice”, susţine Pirtea.

Explicaţiile aduse pentru adoptarea noilor formate grilă de evaluare au fost superficiale, continuă rectorul UVT.

Pirtea spune că nu se poate vorbi de obiectivitate în examinare decât atunci când se asigură toate condiţiile de testare a cunoştinţelor şi abilităţilor elevilor, în deplină egalitate şi corectitudine, printr-o metodă coerentă la nivel naţional: „Nimeni nu poate da asigurări ferme că maniera de examinare prin testare grilă chiar se ridică la aceste exigenţe, mai multe voci publice aducând în aceste zile contraargumente. Din nou, s-a demonstrat că în absenţa unei dezbateri reale nu pot exista concluzii clare şi nu se poate fundamenta o decizie coerentă pentru sistemul de învăţământ.”

Marilen Pirtea subliniază faptul că o schimbare radicală a manierei de examinare nu se poate adopta în lipsa unui responsabil titular al acestui portofoliu.

„Urmarea scandalului creat, amânarea cu un an a aplicării acestei decizii, este o dovadă a haosului din guvernare, cu efecte directe care vor duce la bulversarea elevilor şi la alterarea corectitudinii evaluărilor”, mai transmite Pirtea, în comunicat.

Marilen Pirtea este rectorul Universităţii de Vest  din Timişoara şi deputat al PNL Timiş.