BAC 2022. Cifre îngrijorătoare după afişarea rezultatelor. Mai puţin de jumătate dintre elevii din mediul rural au obţinut note de trecere

Cifrele sunt îngrijorătoare după afişarea rezultatelor de la BAC. Mai puţin de jumătate dintre elevii din mediul rural au obţinut note de trecere, iar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază.

20 iul. 2022, 14:28
BAC 2022. Cifre îngrijorătoare după afişarea rezultatelor. Mai puţin de jumătate dintre elevii din mediul rural au obţinut note de trecere

BAC 2022. În cadrul conferinţei de lansare a studiului „România cu un singur chip” (ediţia 2022) realizat de Ambasada Sustenabilităţii, consilierul de stat László Borbély a spus că doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, aceasta fiind cea mai mică rată din UE.

BAC 2022. Kelemen Hunor: Studiul „România cu un singur chip” arată decalajele dintre mediul rural şi cel urban

Citeşte şi Daniel Funeriu, fost ministru al Educaţiei, dă vina pe Iohannis: Nu și-a îndeplinit una din principalele prerogative constituționale, ne obligă să ne întrebăm ce vrem de la educația din România

La evenimentul de lansare a studiului „România cu un singur chip” a participat şi Kelemen Hunor. Acesta a declarat că decalajele care există între mediul urban şi cel rural pot fi reduse prin investiţii publice gândite în aşa fel încât să le aducă pe acestea la acelaşi nivel de dezvoltare.

„Un stat este bun atunci când condiţiile de trai ale oamenilor din mediul rural nu sunt cu nimic mai prejos decât ale oamenilor de la oraş, unde investiţiile importante în infrastructură răspund nevoilor cetăţenilor şi ţin tinerii în ţară. Pentru o dezvoltare durabilă este nevoie şi de o schimbare de mentalitate. Acest lucru nu este posibil fără o educaţie modernă, competitivă şi incluzivă. Proiectele noi din domeniul învăţământului pun bazele pentru această educaţie”, a declarat viceprim-ministrul Kelemen Hunor, potrivit Mediafax. 

Coordonatorul Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă, consilierul de stat László Borbély, a atras atenţia asupra unor indicatori îngrijorători pentru dezvoltarea României.

„Datele arată că rata de părăsire timpurie a şcolii în România este cea mai mare din Uniunea Europeană iar 1 din 5 tineri nu este încadrat în câmpul muncii şi nici nu urmează cursuri. Doar 28% din populaţie are competenţe digitale de bază, cea mai mică rată din UE. Sunt cifre pe care nu le putem ignora.

Avem decalaje semnificative între mediul urban şi rural pe mai multe domenii iar studiul lansat astăzi ne pune faţă în faţă cu situaţia actuală. Important este că ştim de unde începem să construim. Cunoaştem direcţia trasată prin Agenda 2030 şi ţintele sale.

Avem Strategia de Dezvoltare a României 2030, avem Planul de Acţiune şi suntem toţi motivaţi, atât mediul public cât şi cel privat şi întreaga societate civilă pentru a consolida o Românie Durabilă”, a declarat László Borbély.

Reamintim că în 2021, în 17 judeţe din ţară mai puţin de jumătate dintre copiii din mediul rural au absolvit examenul de Bacalaureat. În 2022, pentru mediul rural, situaţia este similară în 15 judeţe.

De asemenea, la nivel naţional, 1 din 66 de persoane din mediul rural primeşte ajutor social, de 6 ori mai multe decât în mediul urban. Discrepanţele sunt vizibile şi când vorbim despre numărul de şomeri sau despre accesul la servicii medicale. În 18 judeţe, în mediul rural, 1 din

Citeşte şi Noua lege a Educației: Proiect major asumat de către Sorin Cîmpeanu