Noua lege a Educației: Proiect major asumat de către Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu promite schimbări majore prin intermediul noii legi a Educației. Printre principalii beneficiari se vor număra tinerii cu nevoi speciale. 

17 iul. 2022, 19:03
Noua lege a Educației: Proiect major asumat de către Sorin Cîmpeanu

Potrivit proiectului aflat în dezbatere publică, copiii internați vor beneficia de educație în spital. Astfel, va fi înființat Centrul Național pentru Educație Inclusivă. În prima etapă, elevii și profesorii vor beneficia de o perioadă de instruire.

„În primul rând, va trebui să coordoneze procesul de incluziune în învăţământul de masă al copiilor cu nevoi speciale care acum sunt în şcoli speciale şi pe de altă parte să pregătească profesorii, nu doar cei care sunt specializaţi pe psihopedagogie specială, ci toţi profesorii din sistemul de învăţământ să lucreze cu copii cu nevoi speciale care deja sunt în învăţământul de masă şi pentru care profesorii nu au fost niciodată pregătiţi, foarte puţini au avut parte de programe de formare şi de perfecţionare pe psihopedagogie specială, de specializare pe anumite deficienţe , să-şi poată ajuta elevii în procesul de incluziune şi de dezvoltare a competenţelor.

Cameră-resursă pentru educaţie specială înseamnă un spaţiu în care copiii cu nevoi speciale, cu anumite deficienţe, tulburări de învăţare pot să îşi desfăşoare activităţile în afara clasei, a colectivului în care sunt integraţi şi unde au evident resurse specifice, sunt şi camere senzoriale, de exemplu, unde copiii se pot linişti, copiii cu autism pot fi duşi pentru a se linişti, pentru a-şi reveni şi pentru a putea ulterior să revină acasă şi să îşi continue activităţile”, a transmis secretarul de stat de la Educație, Radu Szekely.

 

Marile provocări pentru Ministerul Educației

 

În câțiva ani, Ministerul Educației va trebui să găsească personal specializat și să realizeze toate investițiile asumate.

„Acum avem foarte puţine, avem doar în centrele şcolare de educaţie incluzivă, nu ştiu să existe în alte şcoli, deşi este o investiţie minimă, de câteva mii de euro pentru a crea un spaţiu în care aceşti copii să se simtă în siguranţă şi să poată să-şi revină dintr-o criză pe care ar avea-o sau dintr-un moment în care tulburarea se manifestă mai puternic

România nu are suficienţi psihopedagogi, încercările noastre începând de anul trecut de a găsi resursa umană astfel încât să avem în fiecare şcoală un consilier şcolar, un psihopedagog special nu au fost încununate de succes pentru că nu există pe piaţă resursa umană, am prevăzut o perioadă de 5 ani de tranziţie în care colegi din sistemul de învăţământ se pot specializa pe acest domeniu, timp în care sperăm ca şi universităţile să ni se alăture eforturilor de a forma consilieri şcolari şi psihopedagogi astfel încât să putem acoperi necesarul pe piaţă. S-a spus de multe ori că nu există resursă umană pentru că nu există ofertă pe piaţă, acum oferta există, vor exista locuri de muncă în fiecare şcoală din România, deci sperăm să se dezvolte şi resursa umană”, a mai punctat secretarul de stat, pentru News.ro.

Educația pentru copiii cu nevoi speciale va fi gratuită. În prezent, părinții trebuie să scoată sume imense din buzunar pentru astfel de servicii.