BAC-ul NAŢIONAL şi BAC-ul PROFESIONAL. Din 2013 elevii vor decide cum dau examenul

Începând cu anul 2013, elevii de clasa a XII-a vor putea alege între două tipuri de Bacalaureat. Bac-ul naţional va fi adresat celor care vor să urmeze studii universitare, în timp ce Bac-ul profesional va fi adresat celor care vor să intre pe piaţa muncii. Anunţul a fost făcut sâmbătă de către ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

RomaniaTV.net
01 sept. 2012, 11:47
BAC-ul NAŢIONAL şi BAC-ul PROFESIONAL. Din 2013 elevii vor decide cum dau examenul

Bacalaureatul profesional, noutatea examenului de anul viitor se va adresa cu precădere absolvenţilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales şi de către candidaţii celorlalte unităţi de învăţământ.

Acest tip de examen va conţine în mod obligatoriu şi o probă practică, precum şi un examen scris care va privi cunoştinţele antreprenoriale. Per ansamblu, un bacalaureat mai accesibil pentru absolvenţii de liceu, care vor avea astfel şanse mai mari de reuşită la examenul maturităţii. Există însă şi un inconvenient. Bacul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obţine o astfel de diplomă fiind nevoiţi să intre pe piaţa muncii.

„Din dezbaterile pe care le-am avut în teritoriu şi cu directorii de şcoli din  Capitală se conturează ideea unui bac profesional. Vom avea bacul naţional cu aceleaşi probe, iar bac-ul profesional vrem să-l gândim ca o formă de finalizare pentru cei care vor să meargă în producţie şi le dăm o certificare a capacităţilor lor. Conţinutul, probele de competenţe rămân aceleaşi ca la bacul naţional, adăugăm o probă practică prin care creştem gradul de profesionalizare şi un examen scris legat de educaţia antreprenorială. Ca urmare, pentru această formulă de bac pot opta şi elevii din liceele teoretice. Este opţiunea elevului ce decide, dacă merge în învăţământul superior va opta pentru bacul naţional, dacă merge pe piaţa muncii va opta pentru bacul perofesional. Luni vom avea o primă discuţie la Comisia de Învăţământ din Senat unde se află o OUG care priveşte bacul”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Despre introducerea bacalaureatului diferenţiat s-a pronunţat în această săptămână secretarul de stat pentru învăţământul preuniversitar. Stelian Fedorca a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa că măsura trebuie luată întrucât există candidaţi care primesc aceleaşi subiecte, dar care nu au acelaşi număr de ore la materia respectivă.

„Dupa o consultare cu toţi cei implicaţi în acest proces vom lua o decizie referitoare la examenul de bacalaureat diferenţiat. De ce ne-am gândit la această variantă? Vă dau un exemplu. Elevii de la filiera teoretica au 40 de ore pe săptamană în cei patru ani de liceu, iar cei de la filiera tehnologică au 25 de ore pe săptamână. De asemenea, cei de la filiera tehnologică au mai puţine săptămâni de şcoala, cu trei – cinci săptămâni mai puţine şi să nu uităm că la începutul lui 2012 unde s-au pierdut trei săptămâni cu acea evaluare la toate materiile, iar numarul de ore de pregătire pentru elevi a fost mult mai mic. Cu toate acestea, subiectele sunt aceleaşi”, a declarat Stelian Fedorca.