BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE

Federaţiile sindicale din învăţământul preuniversitar cer modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, astfel încât acesta să includă, din 2013, și probe scrise diferenţiate, în funcție de profil și filieră, pentru a nu se repeta "rezultatele dezastruoase" de anul trecut, scrie Mediafax. Ministrului Educaţiei, Liviu Pop, a declarat la România TV că solicitarea sindicatelor este "pertinentă", iar Guvernul o va lua în discuţie.
Romania TV
03 iun. 2012, 12:51
BAC-ul s-ar putea SCHIMBA din 2013. Guvernul va discuta susţinerea de PROBE DIFERENŢIATE

„Reglementarea vine în întâmpinarea dorințelor elevilor, ale părinților acestora și ale cadrelor didactice, care au militat pentru susținerea examenului de Bacalaureat la disciplinele pentru care elevii au optat în cursul învățământului liceal, iar nu la obiecte pe care nu au fost interesați să le studieze și nici nu aveau cum, având în vedere profilul unității de învățământ”, se arată într-o scrisoare deschisă adresată USL şi preşedinţilor PSD şi PNL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, de liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Federaţiei „Spiru Haret” şi Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN).

Sindicaliştii spun că introducerea

ului diferenţiat, prevăzută în Legea educației naționale nr. 1/2011, este „una dintre puținele reglementări benefice sistemului” din acest act normativ. Reglementarea, însă, nu va putea fi aplicată, conform aceluiaşi act normativ, decât din 2016, respectiv începând cu generaţia de elevi care începe clasa a IX-a în anul şcolar 2012-2013, subliniază sindicaliştii.

Pentru anul acesta, nu mai poate fi operată modificarea, pentru că nu poţi schimba regulile în timpul jocului. Sperăm, însă, că va fi făcută pentru a intra în vigoare de anul viitor, pentru ca tuturor candidaţilor de la Bacalaureat să li se acorde şanse egale. Modificarea trebuia operată din timp, dar cu Funeriu nu s-a putut discuta. În mandatul lui, a fost un monolog”, a declarat, preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, la România TV, că solicitarea federaţiilor este una „pertinentă”, iar Guvernul va discuta pe marginea acestei propuneri, el personal susţinând introducerea Bacalaureatului diferenţiat din 2013.

Pop a spus că forma actuală a examenului de Bacalaureat nu mai este adaptată situaţiei din sistemul de învăţământ şi că nu se aşteaptă ca la examenul de anul acesta să fie rezultate mai bune decât anul trecut.

 

„Vom discuta propunerea la nivel de Guvern. Vom vedea săptămâna viitoare (…). Intenţia de modificare a Bacalaureatului pentru anul viitor este o temă de discuţie pe care o analizăm  începând de astăzi. (…) Împărţirea Bacalaureatului pe patru tipuri este un lucru foarte bun, dar nu putem aştepta până în 2015-2016” , a precizat Pop.

„Am susţinut de la bun început această propunere de schimbare a Bacalaureatului. Din păcate, vechea conducere a Ministerului Educaţiei nu a ţinut cont de aceste propuneri, iar acest lucru s-a văzut în rezultatele dezastruoase de anul trecut de la Bacalaureat. Înainte de a lua o decizia despre modul de desfăşurare ar fi bine să avem un dialog cu reprezentanţii din Educaţie”, a declarat, la România TV, şi Mihaela Gună, preşedintele Asociaţiei Părinţilor.

Aceasta spune că este timp să se stabilească „o formă legată de realitate a Bacalaureatului” şi să se stabilească o metodologie pentr ca „să nu mai ajungem în situaţia de criză de anul trecut”.

Conform Legii educaţiei naţionale, cele două probe scrise pe care sindicatele le doresc introduse de anul viitor la Bacalaureat sunt diferenţiate în funcție de profil și filieră.

Astfel, pentru profilul real din filiera teoretică, acestea sunt matematică şi probă transdisciplinară din ştiinţe (fizică, chimie, biologie).

Elevii de la profilul umanist din filiera teoretică ar urma să dea o probă la o limbă de circulaţie internaţională şi o probă transdisciplinară din geografie, istorie, ştiinţe socioumane.

Pentru filiera tehnologică, vor fi o probă scrisă disciplinară specifică profilului şi una transdisciplinară specifică domeniului de pregătire, iar pentru filiera vocaţională – o probă practică sau scrisă, după caz, specifică profilului ori specializării şi o probă transdisciplinară specifică profilului sau specializării.

„Apreciem că se impune, în regim de urgență, modificarea sistemului de organizare a examenului de Bacalaureat, prin aplicarea, începând cu anul 2013, a prevederilor art. 77 alin. (4) referitoare la proba scrisă E, astfel încât, pe lângă proba scrisă comună de Limba şi literatura română (și, eventual, proba scrisă la Limba şi literatura maternă), să existe și probe scrise diferenţiate în funcție de profil și filieră. Apreciem că o asemenea măsură este de natură să vină în sprijinul elevilor și justifică modificarea/completarea Legii educației naționale prin ordonanță de urgență”, se mai arată în scrisoare deschisă a sindicatelor.

Promovabilitatea la Bacalaureatul din vara anului trecut a fost de 45,72%, cea mai slabă din ultimele două decenii.

Examenul de anul trecut a avut parte şi de cea mai severă supraveghere din istoria Bacalaureatului, inclusiv cu camere video, pentru descurajarea şi depistarea fraudelor.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Una dintre cele mai frumoase actrițe românce strălucește într-un celebru serial britanic
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce