BACALAUREAT 2012 BRAŞOV: Singura elevă de 10 vrea să studieze medicina la Paris

Singura elevă din judeţul Braşov care a obţinut media 10 la examenul de bacalaureat, absolventă a Colegiului Naţional "Andrei Şaguna" din municipiu, intenţionează să studieze medicina la Paris, colegiul pe care l-a absolvit fiind singurul din judeţ cu promovabilitate sută la sută.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 12:45
BACALAUREAT 2012 BRAŞOV: Singura elevă de 10 vrea să studieze medicina la Paris

Colegiul „Andrei Şaguna” din Braşov este singura unitate de învăţământ unde toţi elevii care au dat bacalaureatul au obţinut medii de trecere, în judeţ nefiind niciun liceu cu promovabilitate zero.

Eleva din Braşov care a obţinut media 10 la bacalaureat este absolventă a Colegiului „Andrei Şaguna” şi se numeşte Melek Kaftar.

Mariana Ionescu, directoarea colegiului, a spus că eleva de nota zece, care a terminat secţia Ştiinţele Naturii, vrea să devină medic şi să urmeze o facultate de medicină la Paris.

Potrivit gandul.info, Melek Kaftar este fiica unei braşovence originare din Chişinău şi a unui om de afaceri turc.

Fata a spus că pentru a lua 10 la bacalaureat a învăţat „ca lumea”, precizând că examenul i s-a părut foarte uşor.

„În primul rând, am învăţat ca lumea, pentru că încă de la începutul clasei a XII-a mi-am propus să termin clasa cu media 10 şi să iau tot 10 şi la Bac. Asta a fost prioritatea mea şi am reuşit. Examenul mi s-a părut foarte uşor, lucru normal dacă stai cu burta pe carte, cum se zice, minimum trei-patru ore pe zi, cum am făcut eu. Iar pe lângă această motivaţie a mea, un alt lucru foarte important a fost contribuţia profesorilor, care ne-au sprijinit tot timpul, au lucrat suplimentar cu noi ori de câte ori le ceream, erau de-a dreptul bucuroşi când îi solicitam şi abia aşteptau să le punem întrebări. Şi îmi pare nespus de bine că, la rândul meu, le-am putut face şi eu o bucurie, mai ales doamnei directoare Ionescu, care se pensionează în toamna aceasta”, a afirmat tânăra, potrivit gandul.info.

Melek Kaftar a mai spus că va merge în Franţa, la Facultatea de Medicină a Universităţii „Pierre et Marie Curie”, unde va studia pe banii părinţilor, conform sursei citate.

„Noroc că în Franţa învăţământul universitar este subvenţionat în mare măsură de stat, aşa că la universitatea la care am fost acceptată eu, taxele de şcolarizare sunt destul de mici, mai costisitor va fi cu restul cheltuielilor, ca la Paris viaţa nu e chiar ieftină, dar sunt sigură că mă voi descurca”, a susţinut fata.

De asemenea, eleva a spus că nu intenţionează să se întoarcă în ţară după terminarea studiilor: „După şase ani de facultate vor urma alţi cinci ani de specializare, iar apoi voi rămâne să profesez ca medic în Franţa, unde sunt şi condiţii de muncă şi salarii foarte bune, nu ca în România, unde ştim cu toţii care e situaţia sistemului medical”.

Ea a mai spus că acum vrea să meargă în vacanţă: „Încă nu m-am hotărât dacă o să fie cu gaşca pe litoralul românesc, sau cu părinţii în Turcia, voi vedea”.

Printre liceele unde s-au înregistrat medii foarte bune se mai numără Colegiul Naţional „Dr. Ioan Meşotă” din Braşov, unde doar doi elevi nu au promovat examenul, şi Colegiul de Informatică „Grigore Moisil”, unde nouă elevi au picat bacalaureatul.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat din judeţul Braşov este de 49,8 la sută, cele mai multe note încadrându-se între 7.00 şi 8.00, rata de promovabilitate fiind mai mare faţă de anul trecut cu circa cinci puncte procentuale.

Potrivit inspectorului şcolar judeţean Dorel Agache, în judeţul Braşov 49,8 la sută dintre elevii care au susţinut bacalaureatul în această sesiune au luat examenul, iar promovabilitatea celor care au terminat anul acesta lieul este de 61,8 la sută.

„Promovabilitatea la bac este de 49,8 la sută, cu cinci la sută mai mare ca anul trecut. Pentru seria curentă, adică elevii care au terminat liceul în acest an, promovabilitatea este de circa 62 la sută. În plus, sunt 16,8 la sută candidaţi care au medii de trecere între 5.00 şi 6.00, dar nu au promovat fiindcă nu au media 6.00. Se vede un progres, o creştere faţă de anul trecut, o creştere la care ne aşteptam. O creştere mai mare s-a observat la seria curentă, de la zi, unde au promovat examenul 65,3 la sută, mai mare cu şapte la sută faţă de anul trecut”, spunea, duminică, Dorel Agache.

Note între 9.00 şi 10.00 au obţinut 276 dintre absolvenţi, 562 au luat note între 8.00 şi 9.00, 655 între 7.00 şi 8.00, iar 606 între 6.00 şi 7.00.

Faţă de anul trecut, promovabilitatea la Braşov este mai mare cu cinci puncte procentuale, anul trecut 45,89 la sută dintre liceeni luând examenul.

La examenul de bacalaureat au participat circa 4.000 de elevi din judeţul Braşov, dintre care circa 2.800 sunt absolvenţi din acest an.